Årsmöte i SPF klubb 67 Tomelilla.
Ordföranden Tage Andersson inledde årsmötet med att hälsa dagens gäster välkomna. Det var Britt Jönsson och Kent Sandberg från Färs och Frosta Sparbank som informerade om bl. annat Investeringssparkontot. Lars Lind från Swedbank Juristbyrå informerade om vad som är viktigt att tänka på innan sjukdom eller olycka drabbar en. Sen tog Ida Nilsson över och informerade om sin nystartade mäklarfirma Bostad Idá Fastighetsförmedling. Hon berättade även hur bostadsmarknaden ser ut idag i Tomelilla.
Årsmötesförhandlingarna började sedan med att ordföranden hälsade två nya medlemmar välkomna. Därefter hölls parentation över 7 medlemmar som avlidet under året. Ljuständning och namnuppläsning följdes av en tyst minut. Under 67-sångarnas ledning sjöngs sen psalmen Härlig är jorden.
Val till styrelsen förrättades därefter och utföll enligt följande. Ordföranden Tage Andersson hade efter många år som ordförande avsagt sig omval och till ny ordförande valdes Laila Ljungblad. Övriga styrelseledamöter blev Anna Greta Andersson, Hanna-Karin Persson, Gunnel Andersson och nyval av Kent Persson.
Suppleanter blev Maj-Britt Stridh, Christer Rasmusson och nyval av Bertil Björklund.
Vidare förrättades val till olika funktionärsposter i föreningen ( se hemsidan www.spf-klubb67-tomelilla.se ).
Årsavgiften för 2013 fastställdes till 200:-.
En motion förelåg gällande att Asta Andersson utses till hedersmedlem i föreningen. Styrelsen och årsmötet biföll motionen.
Efter förhandlingarna avtackades de avgående ledamöterna. Den avgående ordföranden Tage Andersson avtackades med en blomsterbukett och en lång applåd. Sen förevisade Christer Rasmusson den nya hemsidan och informerade om senaste nytt angående programbladet och KPR.
Därefter avslutades mötet med lotteridragning och Nationalsången.

Månadsmöte 2012-03-29
SPF Klubb 67 i Tomelilla höll sitt månadsmöte den 29 mars i Folkets Park. Ordföranden
Laila Ljungblad hälsade 85 medlemmar välkomna, och mötet började med parentation över
en avliden medlem. Därefter överlämnade hon ordet till Sven Erik Pettersson som berättade och visade bilder från sina många resor i Afrika. Det var fina natur- och djurbilder. Han avtackades med en blomsterbukett. Sedan kom Ingrid Ehlin Johansson från Piggehlin, Barnens Resebyrå och informerade om sitt företag. Hon ordnar resor för far-och morföräldrar som vill resa med barn och barnbarn. Efter kaffet blev det information om olika kurser och medlemsnytt samt trivselträffar. Ordföranden hälsade 6 nya medlemmar välkomna till föreningen innan 67-sångarna tog vid och fick alla att sjunga med i allsång. Mötet avslutades med lotteridragning och Nationalsången.
Månadsmöte 2012-04-26
SPF, Klubb 67 i Tomelilla höll månadsmöte den 26 april i Parken. Det var 55 medlemmar som samlats för månadsmötet, som inleddes med parentation över en avliden medlem och en tyst minut. Ordföranden hälsade sedan Ronny Holmberg välkommen. Han berättade om Nordisk Mytologi bl. annat berättelser från Eddan och visade tavlor han målat som föreställde de olika gudarna och som hörde till berättelserna. Han fortsatte med att berätta om tomtar, vättar och troll och folktron förr. Han avslutade med att spela gitarr och sjunga folkvisor.
Efter kaffet och räkmackan följde information om kurser och aktiviteter. Vi börjar spela Boule på Odenplan måndagen den 30 april kl. 14,00. Promenader utgår som vanligt varje tisdag kl. 13,00 från Kyrkans parkering. Ordföranden hälsade sedan tre nya medlemmar välkomna och Christer Rasmusson informerade att om intresse finns kan det startas en kurs om digital fotografering. Sen blev det frågesport som blev en ganska jämn kamp mellan tre lag. Efter dragningen i lotterierna avslutades mötet med Nationalsången.


Månadsmöte 2012-05-31
Månadsmötet hölls denna gång i Församlingshemmet och hade samlat 110 medlemmar.
Efter att ordföranden hälsat välkommen hölls parentation och en tyst minut för två avlidna medlemmar. Sen hälsades John Pohlman och hans basist Sten Olof Olsson välkomna. De underhöll med trevlig musik och John berättade bl. annat om sin tid som meteorolog på TV. Han gav även en historisk tillbakablick på hur vädret rapporterades förr. Hans berättelser framkallade många glada skratt.
Efter kaffet informerade Hanna-Karin Persson om olika förslag på studie/kamratcirklar som man kan delta i.
Nationaldagen samlas medlemmarna i SPF vid Kommunhuset kl. 11,45 för att gemensamt gå till Torget.
Den 14 juni går en resa till Kullabygden och det finns ett fåtal platser kvar. Anmälan till Hanna-Karin.
Mötet avslutades med dragning i lotterierna och Nationalsången.
Glasbruksresan 2012-06-04
Den 4 juni reste vi iväg med Kiviks Buss klockan 07.30 till Glasriket Kosta. Vår chaufför Lars var påläst och underhållande. Frukosten intogs på Laxerian i Mörrum. Vid framkomsten till Kosta fick vi vandra fritt på egen hand i 1½ timme och det fanns mycket att upptäcka. Butiker i mängder som saluförde allt utom glas. Därefter guidning av glashotellet som var en stor upplevelse och inte lätt att beskriva, det måste ses med egna ögon. Väl kända formgivare
7 st har fått inreda hotellet. När man kommer in i foajén hänger en jättestor takarmatur som har 599 stycken hängande prismor och är tillverkad av Bertil Vallien. I atriumet fanns också en taklampa med stora långa färgade prismor som tillverkats av Anna Erner och fått namnet "Mina hängande trädgårdrar". Hotellet kan ta emot 220 natt- och bargäster. Rummen är dyra som billigast 1.900:- kronor/natt. De sju konstnärerna har fått inreda var sitt rum.
En fantastisk pool som är designad av Kjell Engman. Åsa Juvelius är en av formgivarna till SPA-anläggningen. Som alla kanske förstår var det så mycket mera att se. Glas, keramik, textil och andra inredningsdetaljer något helt underbart. En dröm av skönhet och elegans som man aldrig glömmer. Det fanns också en glasbar med en egen historia "Tommys väska" som syftade på veckans dåliga och bra dagar. En vägghylla med en glasflaska för varje veckodag. Hyllan kunde köpas för 220.000:- kronor eller 1-flaska för 30.000:- kronor. Lunchen en 3-rätters meny var till full belåtenhet. Efter matrasten fick vi en stunds fritt strövande igen. Själv besökte jag Ulrika Messings outletbutik där det fanns många trevliga saker. Efter avslutat Kostabesök fortsatte resan till Karlshamn där vi fick kaffe och kakor på "Villa Utsikten" Resan fortsatte hemåt med vår trevliga chaufför Lars som fortfarande var pigg och glad. Vi pensionärer verkade inte heller vara trötta utan fortsatte att pladdra som vanligt. Hemma i Tomelilla klockan 19.00 vid Coops parkering. Resan kan rekommenderas.

Tusen- och tusen tusen tack till Kiviks Busschaufför Lars
Laila Ljungblad/alla medresande medlemmar i Klubb 67

Kulturresa i fager Kullabygd 2012-06-16
Torsdagen den 14 juni hade en kamratcirkel jämte en del andra medlemmar inom Tomelilla SPF förening en heldagsutfärd med buss till nordvästra Skåne. Utanför Helsingborg hämtades vår guide Lars-Göran Persson upp som följde med oss under hela dagen. Första anhalten var Hustoftagården där vi intog förmiddagsfika. Därefter visades gården av medlemmarna från Kullens hembygdsförening som berättade en intressant historia om gården som varit i samma släkt och som bott här sedan 1717 fram till 1978 då gården skänktes till Kullens hembygdsförening. Boningshuset har en inredning som stått orörd från 1920-talet. Från självhushållets tid finns logar, kostall, vagnslider, bakugn m.m.
Nästa anhalt var Fjälastorps småskola. Här togs vi emot av två medlemmar från Fjälastorp-Stubbarps byaförening som var klädda anno 1931. De varvade skolans historik med en smakbit av olika inslag av undervisningen och ämnen som kristendom, huvudräkning och sångövningar. Vi fick agera som elever. Besöket gav en härlig nostalgisk tripp tillbaka från att skolan skulle rivas till att bli Kulturminnesbyggnad. All heder åt dessa båda byaföreningsrepresentanter.
Dags för lunch som intogs på Svanshallskrog. Sallad, gott bröd, flundrafilé med pepparrotskräm och nypotatis. Mycket gott. Kaffe och kaka efteråt. Utsikten över Skälderviken är ej att förglömma.
Färden fortsatte genom kustsamhällen. Vi såg huset i Jonstorp där Edvard Persson bott. Vi åkte vidare upp mot Kullen och stannade vid Bräcke Mölla. Här kände man av blåsten. Naturliga förhållanden för en väderkvarn. Under sakkunnig ledning av medlemmar från Kullens hembygdsförening fick vi höra om Bräcke Möllas historia och insatserna som krävs för underhåll och bevarande.
Bussen rullade vidare nedåt och nu hamnade vi i Peter Nilssons keramiska verkstad. Peter berättade om sin yrkesbana som emellanåt kantats av mot- och medgång. Hans positiva och humoristiska syn på tillvaron har banat väg för framgångarna.
Innan vi steg ombord på bussen hade vi lockats av Peters ”Idag-priser” och var försedda med en del keramikalster.
Sista anhalten var Himmelstorpsgården. Eftermiddagskaffe med hembakat smakade bra. Efteråt fick vi höra om gårdens historia. En av medlemmarna i Kullens hembygdsförening hade god kunskap om gårdens förflutna. Traditionerna håller man vi liv på gården genom att ordna midsommarfest, höstfest, advent etc. Inte alltid lätt i byggnader från forna dar när ursprung ej får ändras. Innan hemfärden gjorde vi en rundvandring i olika byggnader.
Väl tillbaka vid Helsingborg tog vi farväl och ett tack till Lars-Göran som underhållit oss i bussen med goda kunskaper blandat med humor om Kullabygden.
Nöjda resenärer steg av bussen i Tomelilla och tackade Lasse från Äsperöds Buss för god körning.
Hanna-Karin Persson
Dans i Spjutstorp 1 augusti
Onsdagen den 1 augusti 16.00-20.00 stod Tomelilla SPF,Klubb 67 för inbjudan till sommardans på Bäckaval- len i Spjutstorp. Trots deltagarantalet, enbart ca 60 st rådde god stämning.Det vackra vädret, medhavd egen kaffekorg och medryckande fin musik som Sven-Åke gav upphov till gjorde att deltagarna flitigt rycktes med i dansen.
Hanna-Karin Persson
Sekreterar
e

Månadsmöte 2012-08-30
SPF, klubb 67 i Tomelilla höll månadsmöte den 30 augusti i Parken. V. ordf. Kenth Persson öppnade mötet och hälsade ett femtiotal medlemmar välkomna. De hade samlats för att bl.annat höra Ricard Persson sjunga och spela gitarr. Han delade ut textblad så att alla kunde önska sånger och sjunga med. Han ledde allsången med bravur. Efter kaffet informerade Hanna Karin Persson om höstens kurser och aktiviteter. De som är intresserade kan vända sig till henne för mera information. Christer Rasmusson berättade om en kurs i digital fotografering som kan startas om tillräckligt många anmäler sig. V. ordf. informerade om att distriktet fått en ny ordförande som heter Gunnar Bengtsson. Sedan vidtog programmets sista punkt som var Bingospel.
Månadsmöte 27 september i Teaterhallen.
Mötet öppnades av ordf.Laila Ljungblad.Efter godkännande av dagordning och val av justeringsmän hälsades Carita Nilsson från Seniorshopen
Sjöbo välkommen för att leda 6 mannekänger från Klubb 67, 4 damer och 2 herrar inför ca 60 deltagare.Mannekängerna visade var och en upp 3 olika omgångar av klädesplagg som Carita som speaker
noggrant och trevligt presenterade för publiken.Höstens färger och skiftningar gick i orange, brunt, cerise och vinrött.Lila, svart, grått och vitt fanns bl.a. också med i färgskalan. Efter visningen avtackades mannekängerna och Carita med var sin vacker ros.Efter kaffepausen drog publiken in i Caritas klädesrum. Det rådde god försäljning. Sept.och mars är de bästa månaderna har Carita märkt när hon åker runt för att förevisa och locka till klädinköp.
Därefter vidtog fortsättning av dagordningen. .Bl.a.påminnelse om Digitalfotokurs som börjar 17 okt.med 5 onsdagar i följd kl.18.45 -20.45 ca. på biblioteket i Tomelilla. Ledare: Christer Rasmusson.
Till underhållningsgruppen valdes 2 medlemmar som tillsammans med 3 styrelsemedlemmar ska försöka få fram ett gott utbud av underhållning och resor för föreningen. Ordf.presenterade en del förslag som medlem- marna fick tycka till om.
Lotterier och dragning följde därefter.
Ett särskilt jubileumslotteri har påbörjats.Vinsten är en tavla som en av medlemmarna skänkt.
Tack för en trevlig eftermiddag. Nationalsången avslutade mötet.
Kyrksöndag 30 september i Församlingshemmet
Ordf.Laila Ljungblad hälsade välkommen.
Medverkande:Mariakören, kombinerad kör och teatergrupp med ungdomar under ledning av Åsa Holmqvist och Susanne Berg. Kyrkoherde Tomas Svensson höll en betraktelse kring Mikaelidagen ur Danielboken som tillkom ca.167 f.Kr. Mariakören uppförde genom tal och sång temat om Daniel i lejongropen.Kyrkoherden varvade sin betraktelse med Mariakören som bl.a. sjöng: Kärleken i livet är ljus för oss.
Kyrkoherden framförde ett stort tack till de medverkande som han även förde en trevlig dialog med.
Psalmer som sjöngs unisont av ca.60 deltagare: Ps.6, 333 och 259.
Trosbekännelsen och Välsignelsen avslutade andakten.Kollekt togs upp till Svenska kyrkan i utlandet som finns på 42 ställen i världen. Besöksfrekvensen i dessa kyrkor är en miljon årligen.
Eftermiddagskaffet med goda kakor lät sig väl smaka som avslutning.

Månadsmöte 24 oktober i Teaterhallen
Mötet öppnades av ordföranden Laila Ljungblad som hälsade 60 medlemmar välkomna. Efter godkännande av dagordning, 2 valda justeringsmän och välkomnande av en ny medlem vidtog underhållning. Seniordansarna,
16 st med ledare Ove Törnblad hälsades välkomna.Danserna som framfördes var bl.a. Amerikansk promenad, Schottis från Verum, Hvor er min Kone,Gamle Svarten, Kejsarinnans tango, Tuppen Polka,Bugg senior. Deras framträdande uppskattades verkligen av publiken. Efter kaffepaus följde information från Apoteket Hjärtat med apotekschef Gunilla Klang som hälsades välkommen av ordföranden. Gunilla informerade om läkemedel och hanteringen av sådana, frågeställning kring alternativa mediciner. Reflexer som bör förnyas årligen. Halkskydd som skickades runt för påseende bland borden. .Åderbråcksstrumpor, rätt storlek och påtagning på lämpligt sätt, läskande tabletter vid muntorrhet pga mediciner. Ordf.tackade Gunilla med en bukett blommor.
Lotterier vidtogs med dragning och vinstutdelning.
Tack till Christer Rasmusson för en utmärkt Hemsida. Medlemmarna är välkomna att lämna bidrag till Hem- sidan via vår Webmaster Christer Rasmusson.
Representanter från Valberedningen ombads att deltaga i en kursdag.
Mötet avslutades med Nationalsången. Tack för en trevlig eftermiddag.
Hanna-Karin Persson,sekreterare


Månadsmöte 29 november i Teaterhallen
SPF, klubb 67 i Tomelilla höll månadsmöte den 29 november i Parken och 56 medlemmar
hade samlats. Ordf. Laila Ljungblad hälsade välkommen och först hölls en parentation för den avlidna medlemmen Liselotte Wågö. Två nya medlemmar hälsades välkomna och sen visade Christer Rasmusson bildspel med passande musik från södra Italien och norra Spanien.
Kaffepausen utsträcktes till 45 minuter för att fira att föreningen fyller 45 år. Föreningen bjöd på en god tårta. Sen blev det sång och musik med kända sånger som 67-sångarna underhöll med ackompanjemang av Ann-Marie Olsson. Sångledaren Kent Persson bidrog med några roliga historier, som uppskattades av publiken. Sen blev det sedvanlig dragning i lotterierna och som extravinst en hel SPF tårta. Hanna-Karin Persson informerade om en ny bok i Kamratcirkeln under 2013. Som avslutning sjöngs Nationalsången.

Månadsmöte 13 december i Teaterhallen
Året går fort och julen står åter för dörren. 42 medlemmar hälsades välkomna till det traditionella julfirandet av ordföranden Laila Ljungblad. Julmat av alla de slag dukades fram och gästerna lät sig väl smaka av de goda sorterna. Julstämningen förstärktes när man såg hur snöflingorna singlade ned utanför.Lite paus i ätandet var- vades med ett par julsånger: Bjällerklang och Nu har vi ljus. Kent Persson såg till att de församlade även fick gnugga geniknölarna genom ett frågeformulär tillvardera bordets deltagare. Så när som på en bokstav. Inte av lättare slag. Tvärtom. Efter gröt, gottebord och kaffe följde höjdpunkten med Luciaföljets intåg. Skönsjungan- de röster klingade i vackra sånger. Ordföranden framförde ett stort tack till alla berörda som bidragit till efter- middagens trevnad och personer som på olika sätt dragit sitt strå till stacken under året.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare