SPF Klubb 67 Tomelilla firade årets sista träff med julbord i Teaterhallen den 12 december.
Ordföranden Laila Ljungblad hälsade ett 40-tal medlemmar välkomna innan det var dags att förse sig med olika läckerheter som hör julen till. I stora drag kan nämnas olika sorter av kallskuret, småvarmt, risgröt med saftsås, kaffe med marsipansnitt och gottebord. Allt var vällagat och gott. Heder åt personalen.
Ordföranden hade gjort en bordsplacering som gick ut på att man fick en liten lapp med i mitt fall ordet KO som skulle höra ihop med någon som hade ordet TJUR på sin lapp.
Mellan varven av ätandet sjöng vi några julvisor och hade även en frågesport mellan de olika borden. Bordet med första rätta svaret fick 1 poäng.
Kent Persson tog till orda med reseinformation och en och annan rolig historia.
Lottdragning följde med Anna-Greta Andersson och Kent Persson som utropare.
Ordföranden framförde ett tack till funktionärer, styrelseledamöter och medlemmar för det gångna året.
Höjdpunkten med luciatåget och skönsjungande vackra röster i stämmor var högst njutbart och stilfullt för lyssnarna.
Innan tillställningen nått sitt slut tackade vice ordföranden Kent Persson vår ordförande Laila Ljungblad för de olika inslagen av trevnad vid dagens sammankomst samt hennes arbete under 2013.
Hanna-Karin Persson
SekreterareSPF Klubb 67 Tomelilla hade månadsmöte den 28 november i Teaterhallen.
En publik på 56 personer hälsades välkomna av ordföranden Laila Ljungblad.
TV-producent Bengt Roslund höll ett intressant föredrag som avslöjar vad som händer bakom kulisserna. Personer som nämndes och kidnappades i det kända TV-programmet "Här är ditt liv" var i ena fallet Bibi Andersson som skulle gästas av Ingmar Bergman, Liv Ullmann och Nils Poppe bl.a. kunde framkalla bekymmer
till bristningsgränsen för en TV-producent och programledaren Lasse Holmquist.
Innan kidnappningen nästan var fulländad av Bibi Andersson kom KAFFEPAUSEN
för att hålla publiken i spänning. Efter kaffet följde slutklämmen på dramat om skådespelerskan.
Nästa fall för kidnappning var Rune Moberg, känd journalist och nöjesförfattare. Personen ifråga var i vanliga fall en ömsint och mjuk varelse som bytt skepnad inför detta tillfälle. Trots en febril stämning som rådde in i det sista inför dessa två framträdanden med en massa invändningar från olika inblandade genomfördes programmen till full belåtenhet.
Ordföranden fortsatte på agendan som följdes av Medlemsinformation:
Användning av" NIX" för att spärra fast- och/eller mobiltelefon från försäljare inom
olika branscher.
Vårdsäkeringsgarantin blir ett enda område från 2014.
Vårdgarantin med 1177-numret kan studeras vidare.
Smärtlindring som hjälp finns på tre ställen: Lund, Ängelholm och Simrishamn.
I Simrishamn finns Svante Larsson som läkare.
Hjärtstartaren finns framme på podiet vid våra sammankomster.
Medlemsantalet är för närvarande 254 st. För hoppning att bli flera.
Tack från Laila Ljungblad till alla berörda.
Nationalsången sjöngs till sist.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare


Månadsmöte s.k.”Öppet möte” hölls den 31 oktober i Teaterhallen.
Efter att ordföranden Laila Ljungblad hälsat en publik av 54 st välkomna och agendan godkänts trädde 67-sångarna fram under ledning av Kent Persson och Ann-Marie Olsson som ackompanjatör på dragspel.En verkligt samstämd kör som var njutbar för örat.
Välkända melodier som Man ska leva för varandra, Rosa på bal, Gå upp och pröva dina vingar, En liten fågel och Om himlen på Österlen för att nämna några av körens sånger.
Kent drog små roliga historier mellan sångerna. Slutligen fick publiken delta i Allsång med en välkänd repertoar.
Dags för kaffepaus med två goda bullhalvor och gott pålägg.
Sedan var det tid för nästa aktivitet. Christer Rasmusson visade ett intressant och vackert bildspel med inslag av tal och passande musik från Medelhavets tredje största ö, Sicilien. Färden över Messinasundet tar 15 minuter. Underbara växter kunde beskådas i Paradisdalen. Från Syrakusa sågs Sankta Lucias Klosterkyrka och relikkruset. Kyrkorna är väldigt utsmyckade med bladguld och uppbyggda av olika sorters sten. Utsmyckningen vittnar om skickliga bildhuggare. I Palermo finns en världsberömd opera med kompositören Verdi som staty framför byggnaden. Maffian finns fortfarande på vissa ställen dock med en tillbakagång.
Etna ligger på en höjd av 3000 m och är en av de vulkaner som fortfarande är verksam med utbrott i Europa. Gatorna är smala och trafiken rullar på utan vetskap av gällande trafikmärken. Mindre bilar som t.ex. Fiat passar in i gatumiljön. Maten förknippas med simrishamnsbon Bo Hagström som sänt TV-program om
Solens mat. Inte ovanligt med en förrätt bestående av tio olika sorter.
Efter bildspelet fortsatte Laila Ljungblad med medlemsinformation på agendan. Valberedningen kallas till styrelsemötet den 19 november på Byavångshemmet.
Julbordet kostar efter föreningens subvention 250 kr.
Föreningens aktiviteter finns samlade på ett bord som medlemmarna ombeds ta del av.
jojo)) kort ska bytas ut vart fjärde år. NYHET.
Lotteridragning följde med Anna-Greta Andersson, Mai Andersson och Kent Persson som utropare.
Ordföranden tackade alla delaktiga vid mötet och publiken som närvarat.
Du gamla du fria sjöngs till sist
Hanna-Karin Persson
Sekreterare

Utflykt till "Äppeltavla
n" i Kivik den 2 oktober 2013
Resan påbörjades i Tomelilla vid Coops parkering kl. 13.00. Färden gick mot Kivik på alla småvägar som vår chaufför kunde hitta. Han var också en duktig guide och berättare. Vår resa blev därför mycket givande. Vi kom så småningom till "Äppeltavlan" som var oerhört imponerande. Enligt uppgift hade det gått åt 35 000 st. äpplen att tillverka detta konstverk av Emma Karp Lundström. Vi fick också tillfälle att shoppa frukt och fisk m.m. Några av oss besökte också en konstutställning med 400 sorters olika äpplen samt också konst med päron. Efter avslutat besök i Kivik gick resan mot Café Annorlunda där vi drack kaffe och åt av alla sorters olika kakor och bakverk som hade dukats fram i mängder. När vi var mätta och belåtna av allt det goda fortsatte färden hem till Tomelilla. Vår förträfflige busschaufför tog nu en annan väg tillbaka som blev även den intressant och trevlig. Hemma i Tomelilla igen applåderade vi vår underhållande chaufför Per-Olof Esbjörnsson som gav oss en så fantasifull och trevlig eftermiddag,
Laila Ljungblad
OrdförandeSPF Klubb 67 Tomelilla firade Kyrksöndag i Församlingshemmet söndagen den 29 septem- ber, Helige Mikaels Dag.
50 personer hälsades välkomna av ordföranden Laila Ljungblad. Komminister Clas Hammarbäck inledde gudstjänsten som skulle kretsa kring
Mikaelidagen. Kantor Håkan Olsson ledde SacrUkören som började med att sjunga Vad vore jag utan mina andetag. Psalm 333, Änglarna sjunger i himlen sjöngs unisont. Episteltexten
hämtad från Uppenbarelseboken lästes av Kyrkvärd Anne-Maj Råberg. Kören fortsatte med Jag har en dröm. Clas Hammarbäck gav en beskrivning av ordet Ängel som budbärare,
sändebud. Det som är svårt att ta på dit hör änglarna, kärleken till Gud eller annat i vår tillvaro. Att våga tro på tankarna som dyker upp inom oss. Om något svårt inträffar känner man stöd hos Gud som skickat en ängel till oss. Psalm 259, Saliga visshet sjöngs. Kollekt samlades in till Svenska Kyrkan i utlandet som är ett starkt stöd för ungdomar som vistas utomlands. Kollekten inbringade 648 kr.
Komministern läste bön och Välsignelsen som följde efter Fader Vår som lästes unisont. Psalm 6, Lova Gud i himmelshöjd avslutade psalmsången. Kören sjöng till sist Gud är mitt hjärta. Tack till de medverkande framfördes av kyrkans tjänare och Laila Ljungblad innan kaffe/te och kakor avnjöts.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare


Månadsmöte torsdagen den 26 sep. i Teaterhallen.
Ordföranden Laila Ljungblad hälsade 62 personer välkomna såväl medlemmar som icke medlemmar till "Öppet möte". Efter inledande punkter på agendan följde underhållning ca 1 tim. av Tommy Öhlin från Södra Sandby. Mycket bra var hans musik och sång. Han hade ett medryckande sätt att genom allsång och uppvaktning bland damerna göra sina framträdanden lustfyllda och spännande.
Efter kaffet fortsatte ordföranden med agendan som bestod av information till medlemmarna angående kurser och aktiviteter. Påminnelse om Kyrksöndag 29 sep. i Församlingshemmet.
Efter lotteridragningen följde tack från Laila Ljungblad innan Du gamla du fria sjöngs som avslutning.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare

Studiebesök
Måndagen den 2 september åkte 20 kvinnor till Österlenkryddor i Köpingebro på studiebesök. Eva Olsson tog emot och lät oss välja kryddstudier antingen ute i fälten eller inomhus. Eftersom dagen innebar regn och blåst valde vi att få visningen och berättelsen kring olika kryddor och växter inomhus.
I den nya tillbyggnaden är det inbjudande att slå sig ner. Eva hade förberett visningen och plockat in många av örterna som hon lät oss få kännedom om genom öga, öra , känsel, lukt och smak för att få lärdom på bästa sätt.
Jag ska återge en del av växtinnehållet och dess olika betydelse inom dryck-mat-och läkekonst. Många av växterna finns det också olika skrönor kring. För att förbereda matintaget är det inte fel att ta en snaps av Malört s.k. Besk eller av Pircum från Johannesörten. En god snapsblandning kan bestå av Rölleka, Åbrodd och Kryddtagetes.
Till en god Lammgryta är Grönmynta, Timjan och Rosmarin givna kryddor. Mynta är en god ingrediens i desserter, bakverk och drycker. Ett gott tillbehör att strö på t.ex. tomat är örtsalt som består av : Havssalt, Kyndel, Citronmeliss, Libbsticka, Salvia, Timjan och Oregano.
Lavendel- Ringbloms- Fänkålstvål är väldoftande och välgörande. Ringblomsolja för sårvård rekommenderas. Kronbladen ska täckas med rapsolja och stå ca. 3 veckor. Åbrodd ströddes i gamla tider på golvet för att hålla ohyra borta från att krypa fram ur golvspringor och är dessutom väldoftande.

Maränger med Mynta Ca. 30 st.
2 äggvitor
½ dl Myntasocker
4 droppar ättika
Vispa äggvitorna och ättikan till hårt skum.
Tillsätt sockret, rör om.
Klicka ut en matsked på plåt.
Grädda i ugn 125 grader, ca. 45-60 min.

Hanna-Karin Persson
Studieorganisatör

Månadsmöte den 29 augusti 2013 i Teaterhallen
Inte mindre än 104 personer var närvarande. Glädjande uppstart inför hösten.
Mötet öppnades av ordföranden Laila Ljungblad som hälsade välkomna.
Därefter bjöds på uppskattad underhållning av Allan Persson, Lars Nordin och Tom-Inge Wahlquist.
Allan sjöng, spelade trumpet och drog en och annan skämthistoria mellan varven.
Tom-Inge spelade dragspel och Lars ackompanjerade på gitarr och sjöng Vildrosen solo.
Repertoaren för trion bestod av välkända låtar lämpade för pensionärer.
Vad sägs t. ex. om Sträck ut din hand, Vaja condios, Silverforsens strand, Får jag dansa med dig, De sista ljuva åren och O mein Papa m. fl.
Efter rungande applåder följde kaffepaus med god räkmacka och kaka.
Förhandlingarna fortsatte. Hanna-Karin Persson informerade om kommande aktiviteter inför hösten. Läs om detta under Kamratcirklar på Hemsidan.
Ordföranden fortsatte med information om kurser m. m. Line dance (som utbildning),
Hörselkurs Frostavallen och Drop in med gratis surfande på nätet i biblioteket.
Resultat av medlemsenkät redovisades.
Hjärtstartare har skänkts av Kyrkorådet till Klubb 67. Utbildning sker genom Hanna-Karin Persson Civilförsvaret Plats: Byavångshemmet sal 1 Datum: 1 okt. kl.18.00 Anmälan till Laila Ljungblad.
Smedstorps SPF vill gärna ha fler resenärer till en ” Snapphanebygdsresa”. Intresserad kontaktar Laila Ljungblad.
Dags för lotteridragning.
Stort tack från ordföranden till närvarande och alla som varit behjälpliga.
Mötet avslutades med nationalsången.
Hanna-Karin Persson
SekreterareSPF Klubb 67 Tomelilla hade månadsmöte i Teaterhallen den 30 maj
Det var Sune Nilsson Borrby som berättade och visade bilder om sitt liv som pilot. Som 5-åring såg Sune något i luften som han fick förklaring på. Detta fenomen spann han vidare på.1973 tog Sune utbildning i USA till pilot.
Ett par år hade han jobb som flyglärare i Californien. For tillbaka till Sverige och efter ett halvår fick Sune jobb i hemlandet.1979 började han flyga för SAS. Gjorde långflygningar till
olika ställen bl.a.Canada och Seattle. Flög med Concordia till England och Frankrike men planet togs ur bruk efter 20 år. Vår nuvarande president Barack Obama har en jumbojet. Kol,väte och syre ingår i bränslet. Efter tankning kan större plan vara i luften 14 tim. med en förflyttning av 990 mil/tim. Efter att ha suttit i planet 10-12 tim.behövdes en form av rekreation. Chicago var en sådan plats för återhämtning. Vackra foton fanns att beskåda. Från New York såg man Frihetsgudinnan. På Manhattan spelas fortfarande Mamma Mia som drar in massor av pengar. Att landa på skyskrapors tak blev blev förbud efter olyckor. I Shanghai syntes flera våningar av vägar för att svälja all trafik. I Tokyo fanns en fotbollsplan på taket av en byggnad. Efter långflygning ska planet servas innan man lyfter igen efter 2-3 tim. Foton visar hur städpersonal i Tokyo nästan står i givakt och väntar på inflygning av planet. Sune slutade som pilot vid 60 år. Avskedsmiddagen intogs i Bangkok med hela besättningen. Sune flög med 525 passagerare som mest och 20 passagerare som minst. Innan den intressanta visningen avslutades kändes det lite hemtamt med foton tagna från ovan med vyer från Malmö, Trelleborg, Skanör-Falsterbo,Ystad, Kåseberga, Skillinge, Borrby m.fl.platser. Ett stort tack till Sune från ordföranden Laila Ljungblad som följdes av applåd.


SPF 115 Klubb 67 Tomelilla hade månadsmöte i Teaterhallen den 25 april
60-talet personer hade trots det vackra vädret samlats i Teaterhallen, Tomelilla för att höra Bertil Sandberg kåsera och spela upp med Hakon Swärd. De fick verkligen höra om och musik med Hakon. Många mindes honom från hans tid då han drog runt i Skåne med sina orkestrar. För oss som var i Slottshallen, Lövestadlund, Gislövs stjärna med flera dansplatser väckte det många minnen med kåseriet samt att få höra de inspelningar som finns med Hakon. Man kan säga att Hakon var den tidens KING på dansbanorna. Det gavs även tillfälle att inhandla CD med Hakon Swärds sång dragspel, trumpet mm. En minnes värd eftermiddag för oss som minns.
Efter kåseriet var det dags för räkmacka och kaffe. Ordförande Laila Ljungblad informerade bland annat om SPF-dagen den 24 maj i Tomelilla.
Efter lottdragning avslutades dagens sammankomst.
Vid tangentbordet
Christer R

SPF 115 Klubb 67 Tomelilla hade månadsmöte i Teaterhallen den 21 mars.
Mötet öppnades av ordföranden Laila Ljungblad som hälsade 34 närvarande välkomna.
Glá Kören underhöll med välkända fina låtar som t.ex. Du har gjort din gråa värld till guld igen, Oh min Carl Gustaf, Det är vi ändå, Varför skola människor strida? Volgasången och Gabriellas sång med inslag av någon rolig historia där emellan. Ackompanjemang på dragspel,gitarr,munspel,cittra och mandolin. Stort tack från ordföranden och applåder som följd från publiken. Därefter kaffe med god smörgås och drömrulltårta.
Laila Ljungblad fortsatte med dagordningen.Information angående statistik om medlemsvärvning i Veteranen
är felaktig. Kommer att rättas till.
Rene Cottin informerade om bouleaktiviteten inför vår-sommarsäsong med träning och seriespel mellan olika SPF klubbar. Tider kommer i Ystads Allehanda.
I Veteranen finns erbjudande från SJ som lämnar 10% rabatt på tågresor under kampanjperiod. Sonia Nilsson påpekar att e.on. också har viss rabatt för medlemmar.
Lotteridragning följde med Anna-Greta Andersson, Mai Andersson och Kent Persson. Tack till dessa från Laila. Nationalsången avslutade mötet och ordföranden tackade tappra medlemmar som trotsat vintervädret och mött upp.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare


SPF 115 Klubb 67 Tomelilla
höll årsmöte den 28 februari i Teaterhallen. Ordförande Laila Ljungblad hälsade 79 deltagare välkomna.Färs & frosta Sparbank informerade genom sparbankschef Kent Sandberg och rådgivare Niklas Olsson om hur de vill medverka med sina tjänster från Vaggan till graven.Färs & Frosta är en av Skånes största bidragsgivare av banker som bidrar till bygdens utveckling.Fastighetsmäklare Annika Månsson från Swedbank Fastighetsbyrån inkluderar 5 personer som hjälps åt i Tomelilla- och Simrishamns kommun. Erbjudande: ”Steget-före-paketet” , ”Dolda-fel-försäkring gäller från den dag försäljning sker. Efter kaffepaus hölls parentation för 8 medlemmar som avlidit under år 2012.
Årsmötet öppnas. Lars Carlstedt väljs som ordförande och Hanna-Karin Persson som sekreterare.Efter förhandlingarna följer val av styrelse och funktionärer genom förslag
från valberedningen.
Styrelsen 2013-2014
Ordförande Laila Ljungblad
Vice ordförande Kent Persson
Kassör Gunnel Andersson
Vice kassör Maj-Britt Stridh
Sekreterare Hanna-Karin Persson
Ersättare: Christer Rasmusson, Lars Carlstedt och Ebba Nilsson
Avtackning av medlemmar som lämnar sina uppdrag i föreningen
Anna-Greta Andersson, Ingegärd Rasmusson, Greta Buhre, Berit Eriksson, Ann-Marie Göransson och
Mai Andersson

Månadsmöte den 31 januari 2013
Mötet öppnades av ordföranden Laila Ljungblad som hälsade 43 deltagare välkomna. Rådande influensatider påverkade säkert besöksfrekvensen.
Efter sedvanliga mötespunkter var det dags för Ullpartner med Agneta Ekholm som god och sakkunnig representant för produktinformation och demonstration.
Efteråt fanns möjlighet till inköp för hugade spekulanter.
W.W.W.ullpartner.se
”Sov gott i ull och vakna full av energi”
*Förbättrar sömnen
*Lindrar värk och smärta
*Behaglig temperatur året om
*Hygienisk-Lätt att hålla ren
*Förebygger allergi
*5-års garanti
Prisexempel: 6600 kr, komplett bäddset under februari månad.-----7400 kr annars.
Lotteridragning följde bland inträdesbiljetterna med 10 fina vinster som Ullpartner skänkt. Smärre ullvara med kardborreband som hjälp för t.ex hals,knä och höft kostar 280 kr. Finns tre sorters ull,lika bra om man väljer kaschmir = ull från get, merinoull från får i Australien eller kamelull.
Genom ullbädd sover man i regel hela natten.
Skönt att genom ullens mikromassage slippa krypningar i benen.
Ull är självrengörande när luften träffar ullen. Vädra, lufta, dammsuga, lägga ut bädden en stund i snön och seda skaka den.
OBS!Kvalster gillar ej ull.
Efter Kaffepaus informerade Laila Ljungblad om Datakurs nybörjare(Internet).
Intresserade anmäler sig till ordföranden.
Därefter dags för Bingo med Mai, Maj-Britt och Kent.
Övrigt (1-2 medlemmar måste utses till valberedningen) Inga medlemmar anmälde sig i nuläget. Hoppas att en lösning kommer till stånd.
Avslutning Ordföranden tackade medlemmar och övriga engagerade för en trevlig eftermiddag. Nationalsången sjöngs till sist.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare