SPF Klubb 67 hade 2014-års sista sammankomst den 11 december i Teaterhallen.
Ca 40 medlemmar hälsades välkomna av ordföranden Laila Ljungblad innan det var dags att njuta av julens goda rätter. Först serverades en kall tallrik och därefter en tallrik med varma tillbehör. Under samkvämet sjöngs en del traditionella julsånger. Innan den goda risgröten med hallonsås intogs hade vi frågesport. Gottebord, kaffe med pepparkakor avnjöts före Luciatågets framträdande. Vi hann även med lotteridragning.
Kent Persson fyllde också på med några roliga historier.
Nu var det dags för Lucia och hennes följe som gladde publiken med skönsång och luciaverser. Innan medlemmarna skingrades var vi överens om att samvaron varit trivsam. Laila avslutade med en tillönskan av
- "God Jul och Gott Nytt År"!
Hanna-Karin Persson
Sekreterare


SPF Klubb 67 hade månadsmöte den 27 november i Teaterhallen.
Ordföranden Laila Ljungblad hälsade ca 90 deltagare välkomna till "Öppet möte". Efter agendans godkännande
var det dags för doktor Glader, distriktsläkare från Tyringe att framträda. Han kände det väldigt bra att bo och verka på samma plats. Varje människa får sina smällar genom sjukdom, kriser och konflikter etc. Till sin hjälp för bearbetning kommer skratt och humor in i bilden som en förlösande faktor. Endorfiner i hjärnan utlöses och hjälper mot smärta. Kroppens olika delar påverkas positivt genom skratt. Blodet får mer genomströmning och musklerna masseras. Diagnosen får inte sätta en käpp i hjulet för promenaden genom livet.
Oftast kan rätt vård ge resultat till bättring. Grubbla inte på problem utan be om en hjälpande hand vid rätt instans. Tänk på att vårda livet som en gåva. 90% av problem som uppstår när du ligger vaken mellan kl.23.00 - 02.00 på natten händer ej i verkligheten. Dans och rörelse bl.a. är bra för kroppen. En stor applåd för doktor Gladers framträdande. Bra tips men kanske inte alltid så lätt att efterleva.
Kaffepaus med två goda bullhalvor. Asta Andersson bjöd på pepparkakshjärtan som var välsmakande.
67-sångarna framträdde med Kent Persson som sångledare och Ann-Marie Olsson som ackompanjatör. Kören var vältränad och medryckande i sin repertoar. En del av sångerna som framfördes var signaturmelodin Sjung i våran kör, En liten fiskehamn, Drömmen om Elin och Rosa på bal. En påminnelse om julen med I kväll jag tänder ett ljus, När ljusen tändas där hemma och Låt mig få tända ett ljus. Mellan sångerna drog Kent en och annan rolig historia.
Ordföranden fortsatte med medlemsinfo. Kostnad för julbord 300 kr jämfördes med alternativ jultallrik som består av en kall tallrik och en varm tallrik inklusive dricka jämte gröt. Kostnaden skiljer 100 kr. Genom röstning segrade jultallrik till 100%. Pris 200 kr.
Program 2015 kommer ut så fort som möjligt. Danser finns i pärmen. Senare närmre uppgifter från respektive förening. Genomgång av resultat för enkät som medlemmar tagit ställning till. App i mobilen som håller koll på dina läkemedel. Ny logga är framtagen (som distriktet inte gillar.) Kommer ej att gälla förrän efter årsmötet. Nya stadgar är klara. Tages upp på årsmötet.
Övrigt Hanna-Karin påminde om kurs i engelska som bedrivs som Kamratcirkel. Start 2015 tisdagen den 13 januari kl. 9.30 - 11.30 med fikapaus på Byavångshemmet sal 2.
Kent Persson lämnade uppgifter om "Ut i det blå-resan som äger rum fredagen den 8 maj Avresa från Coop och stationen. Första påstigning kl.07.00. Kostnad 30 personer = 585kr/person " 35 - 50 " = 560kr/person
Betalas till Gunnel Andersson som i sin tur betalar hela resenärkostnaden till Ulf Hansson Kiviks Taxi.
Julmässa Spannstallet Kronovall 29 och 30 november, 5,6 och 7 december 2014 kl.11.00 - 17.00.
Julmarknad på Hallsberg söndag 7 december 2014 kl.11.00 -16.00.
Lotteridragning med Anna-Greta, Mai och Kent som utropare.
Avslutning Nationalsången sjöngs.
Laila Ljungblad tackade till sist deltagarna som närvarat.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare


SPF Klubb 67 hade månadsmöte i Teaterhallen den 30 oktober.
Ordföranden Laila Ljungblad hälsade 60 deltagare välkomna till "Öppet möte". Efter agendans godkännande var det dags för Seniorshopen att med hjälp av 8 medlemmar som mannekänger visa upp höst- och vinter- kläder. Carita Nilsson från Seniorshopen var conferencier. Sammanlagt visades 21 olika klädval. Deltagarna på herrsidan: Jan Håkansson, Bernt Kellgren, Kent Persson varvades med följande damer: Mai Andersson, Berit Eriksson, Ingrid Magnusson, Ann-Marie Olsson, Hanna-Karin Persson. Efter visningen fick mannekängerna mottaga var sin ros jämte applåder.
Efter kaffepaus var det dags för hugade spekulanter att göra klädinköp i Caritas klädkammare.
Ordföranden fortsatte med medlemsinformation:
Ny pärm där allt om aktiviteter och meddelanden finns samlat. Pärmen ska cirkulera.
Alla danser ska anmälas till Gunnel Andersson.
Julbord Teckningslista cirkulerade. Pris ca. 250-295 kr. Senare anmälan till Laila Ljungblad.
Kurs "Föreningsarbete" den 11 november på Frostavallen kl.9-16. Riktad till ordinarie och blivande styrel- semedlemmar.
Rekrytering av styrelsemedlemmar är ett måste för föreningens fortsättning och för att hänga med i modern tid.
Enkät: Tack till alla som medverkat genom att fylla i enkäten.
Lotteridragning med Anna-Greta , Mai och Laila som utropare.
Avslutning med tack från ordföranden. Nationalsången sjöngs till sist.
Nu gavs nytt tillfälle att återgå till klädinköp.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare


Trivselträff den 23 oktober
Torsdagen den 23 oktober anordnade SPF Klubb 67 Tomelilla trivselträff kl.17-22 i Teaterhallen. Ett 50-tal medlemmar från olika SPF-föreningar var samlade och hälsades välkomna.
Kvällen började med en god Porterstek, doftande Klyftpotatis med dillsmak och olika tillbehör. Efteråt serverades kaffe/te med kaka.
Sven-Åke stod för dansmusiken. Han var på topp med sång och härliga låtar. Herrarna bjöd upp fram till paus då härlig gräddtårta serverades till kaffe/te. Efter pausen var det damerna som bjöd upp. När tillställningen närmade sig sitt slut riktades ett stort tack till kökspersonal, musikern och de dansanta medlemmarna som
gett upphov till Sven-Åkes ljuva sång och musik.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare

Kyrksöndag den 28 september 2014
Dagen började på sämsta tänkbara sätt. När vi kom till församlingshemmet för att duka skulle det vara av- larmat så att vi kunde gå in utan problem. Riktigt så blev det tyvärr inte. Larmet började tjuta innan vi tagit våra första kliv in i Guds boning. Efter många telefonsamtal lyckades vi till slut fixa eländet.
Anne-Maj Råberg var kyrkvärd och läste några minnesvärda ord ur bibeln när hon hade fått låna läsglasögon av en av våra medlemmar. Hon hade glömt sina egna hemma. Det blev lite skratt naturligtvis, situationen blev mycket komisk kan man säga.
Vår präst för dagen var Kerstin Hällemarck som i sin predikan fokuserade på ödmjukhet och jämställdhet. Det kändes modernt och lättsamt. Organist Susanne Larsson medverkade med sin koralkör med ett eget program utöver psalmerna. Kören var fantastisk det lät som hela himlen hade öppnat sig med välljudande stämmor som hade en ovanligt skön klang. Jag upplevde denna söndagsgudstjänst som den bästa Klubb 67 har ordnat under min tid som medlem. Vi var 49 personer närvarande inkl. präst, kör, kyrkvärd och kyrkans allt i allo Susanne Kristersson. Kaffet med bröd och goda kakor smakade utmärkt. Vi fick också en eloge för att vi varit generösa med kollekten som oavkortat gick till behövlig hjälpverksamhet via Lunds kyrkoförsamling.
Laila Ljungblad
Ordförande

SPF Klubb 67 Tomelilla hade månadsmöte den 25 september i Teaterhallen.
Publiken uppgick till ca 40 st. Mötet öppnas av ordföranden Laila Ljungblad som hälsar välkommen.
Efter agendans godkännande följde bildspelsvisning från Schweiz av Christer Rasmusson. Jämte bildspelet gjorde Christer talinlägg om resan som började vid Bodensjön tillsammans med hustru Ingegärd i midsommar- tid. Vacker bakgrundsmusik tillkom också. Schweiz eller Helvetia på latin bildades 1291. Landets storlek som Skåne och Småland består av högland, åkermark och skog. Floden Rhen med biflod Aar flyter jämte andra
vattendrag genom landet. Befolkningen tar sig ofta fram med hjulångare och trampbåtar. Genève vid Genève- sjön mest uppmärksammad för bankväsende, klockor, choklad, FN, Röda Korset, Renässansparken och en fontän som sprutar strålen 130 m rakt upp.
I Walzenhausen var det fin utsikt från hotellet, dessutom rent och snyggt överallt. För att känna av höjder åkte man från Liechtenstein till Chur med Glaciärexpressen som tog 4,5 tim. Högsta punkten 2033 m. Många kloster och fäbodar, god mat, linbanor för skidåkning och små vinodlingar upplevde man. I furstendömet Liechtenstein bor fursten med familj.
Kaffepaus
S:t Gallen, universitetsstad, konserthus och med utsmyckade balkonger. Katedralen tog 600 år att bygga med olika tillbyggnader efter hand.
Från Säntis som låg 2500 m över havet kunde man se sex länder vid klart väder. Här uppe finns en meteo- rologstation.
Järnvägsnätet fungerar exakt. Många kloster och fäbodar, god mat, linbanor för skidåkning och små vinod- lingar upplevde man.
Grüyères känd för sin delikata ost som endast är äkta om korna betat i trakten.
Här är många nationaliteter. Från Täsch åker man tåg till Gornergrat, 3000 m över havet. På och kring husen finns vackra blomstersmyckningar. S:t Bernhards- hundar syns också.
I Påvens livgarde ingår schweiziska legosoldater.
Stort tack till Christer för intressant bildspelsvisning med vackra vyer framfördes av Laila.
Ordföranden fortsatte med medlemsinformation som bl a .handlade om Hälsa och Seniorboende.
Inbjudningar: Ålafest i Smedstorp 24 okt. och Klubb 67 har måltid med dans i Teaterhallen 23 okt, Kristian- stad, Revy till rabatterat pris för SPF-medlemmar.
Styrelsen har beslutat att övergå till halvårsprogram.
Övrigt: Intresserad av gymnastik? Kom till Byavångshemmet torsdagar varje vecka kl.9.30-10.30 i källaren, ledare Ester Hansson.
Intresserad av enklare engelsk konversation som ämne? Anmälan till Hanna-Karin Persson. Telefon: 0417-13106.
Kent Persson påminner om " Julgalan" i Malmö 20 dec. Pris 815 kr (buss + teaterbiljett+ middag.) Ring Kent snarast om du vill följa med. Telefon: 0417-10332.
Laila riktade ett stort tack till Kent för resan "Ut i det blå".
Lotteridragning med Anna-Greta, Mai och Kent som utropare.
Avslutning med tack från ordföranden. Nationalsången följde därefter.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare

Ut i det blå den 13 september.
SPF Klubb 67 Tomelilla jämte medlemmar från SPF Vitsippan Smedstorp sammanlagt ca 40 st åkte buss med Kiviks taxi Ut i det blå i lördags 13 september. Ovetande om dagens olika resmål startade resan kl. 8.00 från Tomelilla. Färden gick förbi Högestad gods som ägs av familjen Carl Piper genom Sövestad förbi Krageholms- sjön och slottet Krageholm som ägs av Fritz Piper. Genom kullrig omgivning och mindre vägar passerades Skårby kyrka. Vid Ellestadsjön finns Bellinga slott från Pipers ägor. Bussen tog oss vidare in i ett fint ströv- område kring Snogeholms slott intill Snogeholmssjön. I Sövde finns amfiteater, Sövde Musteri och Bastu- båten som ligger i Sövdesjön. Blentarps kyrka har ett unikt runt och spetsigt torn. Många hästgårdar pas- serades i denna trakt.
På Romeleåsen med högsta punkt 186 m ö.h. vid Kläggeröd finns en underbar utsikt. Strax var vi framme hos Smen på Skramlan och intog god frukost i en härligt uppvärmd byggnad. Här finns vackra smidesarbeten. Smen visade i smedjan prov på sin yrkeskunskap. Skramlan ligger nära Slimminge och Skurup. Vi åkte sedan förbi Skönabäck, stor fin herrgård.
Dags för lite allsång innan vi kom fram till Häckebergasjön. Här finns Häckeberga slott. 2008 skedde inspelning av Stjärnorna på slottet här. Vid Toppeladugårds slott vimlade det av jaktdeltagare på gårdsplanen. Från landsbygden tog bussen oss vidare förbi yttre ringleden till Malmö genom Segekarusellen, Sveriges längsta bostadsbygge längre fram, Entré, ett shoppingcenter och Citytunneln, 17 km hela sträckningen. Andra sevärdheter var Hovrätten, Malmö museum, Kockums som 1870 började bygga U-båtar, blev därefter Saab- fabrik och Skateparken tämligen ny. Turning Torso byggdes efter Kockumskranen som försvann 2002. Vid Västra hamnen passerade vi Zlatans villa. Vid Ribbersborgs idrottsplats spelades amerikansk fotboll. Genom
Limhamn via kalkbrottet och seniorboendet Viktoria Park kom vi till Hyllie och Malmö Arena som inhyser Emporia med 200 butiker inklusive restauranger. Mässhallarna finns i en separat byggnad.
Siktet var nu inställt på middag. Platsen blev Trelleborgs golfklubb. Efter god husmanskost tog bussen oss till Hattmakeriet och Sjöfartsmuseet i Trelleborg. Särskilt intressant var Borgquistska hantverksmuseet som genom två damer och en herre visade oss dåtidens tillverkning av mössor, hattar och pälsar i autentiska lokaler.
Hemfärden fortsatte kustvägen genom olika fiskesamhällen. Smygehuk, Sveriges sydligaste udde i Smyge- hamn passerades innan eftermiddagskaffet med goda kakor intogs i Mossby Kaffestuga. Kl.18.00 var vi på hemmaplan igen efter dagens äventyr Ut i det blå.
Ett stort tack till Ulf och Kent som planerat resan.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare

SPF Klubb 67 Tomelilla hade månadsmöte den 28 augusti i Teaterhallen.
Ordföranden Laila Ljungblad hälsade ca 70 personer välkomna. Efter agendans godkännande framträdde Ton-Träffen, en musik- och sånggrupp som består av 4 herrar och 3 damer som kan konsten att hantera dragspel och gitarr med finstämd sång. Tonträffen inledde med sången Här i vårat gäng jämte komp från instrumenten. Under en timmes framförande av Ton-Träffens medryckande musik och sång kan nämnas lite smakprov. Christer Nimbratt sjöng solo med komp från instrumenten Ge oss år tillbaka och Fem röda rosor till dig. Ingegerd, Kerstin och Margareta sjöng Glesbygdssnoa. Inom repertoaren deltog publiken i allsång som ett trevligt inslag med Minns du den sången, Oh boy, oh boy, oh boy, Kalle på spången och Axel Öman.
Efter kaffepaus följde information av Hanna-Karin Persson angående höstens aktiviteter.
Kent Persson gjorde en justering om resan ”Ut i det blå” angående påstigningsplats vid Coop kl. 7.40-7.45 förutom påstigning vid järnvägsstationen kl. 8.00. 40 personer hittills anmälda.
Brandkårsgalan Malmö, 20 dec. kostar 815 kr för buss, middag och biljett. Senast 15 oktober lämnas besked. 20 biljetter kvar.
Ordföranden fortsatte med fest- och dansinbjudningar och inkomna program.
Vid förfrågan om bordsplacering (handuppräckning) långbord eller grupp blev resultatet med grupp över- vägande. Vidare information om bostadstillägg, programändring nov. (utökas med doktor Glader.)
Kyrksöndag 28 september kl.14.00 i Församlingshemmet.
Christer Rasmusson upplyste om bildvisning från Schweiz vid månadsmötet 25 september.
Lotteridragning med Anna-Greta, Mai och Kent som utropare följde innan avslutningen med nationalsången. Tack från Laila för trevlig samvaro.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare

Avslutning Kamratcirkel.
Måndagen den 26 maj avslutade "Kamratcirkeln"vårterminen med en naturvandring i Norra-och Södra Prome- naden Tomelilla efter att bl.a. ha studerat boken"Fågelsång" med bild, text och ljudmodul.
Jag ger en vägbeskrivning eftersom det visat sig att många inte känner till detta fina strövområde: Åk Malmö- vägen från Bo Ohlsson räknat fram till Folkhögskolan och vrid in till höger på "Gamla" Malmövägen. Fortsätt rakt fram till skylten" VATTENVERKET" som finns på höger hand en bit längre fram. Åk ner för backen. Går bra att parkera i gräset intill staketet utanför vattenverket. Tag dig vidare en bit rakt fram. Gå åt höger eller vänster därav namnen: Södra-och Norra Promenaden. Går utmärkt att använda sig av rullator om så behövs.
Kurt Ivarsson, fågelskådare med brett naturintresse ledde vandringen.
Gruppen, reducerad till 14 vid tillfället annars 17 st, försökte urskilja fågelläten av bl.a. svartmes, bofink, törnsångare, gulsparv och trädgårdssångare men icke sa Nicke. Göken och näktergalen försökte hela tiden överrösta med respektive tonläge. Blickade man uppåt kunde man skåda tornsvalor och glador. På marken fanns en haltande duva.
Vi fick under vandringen dessutom god kunskap om träd, blommor, en och annan fjäril och
t o m en trollslända uppe i ett träd. Ca 2 tim. njöt vi av strålande sol och naturupplevelser.
Hanna-Karin Persson
Studieorganisatör

SPF Klubb 67 Tomelilla hade månadsmöte den 22 maj i Teaterhallen.
Ca 50 deltagare hälsades välkomna av ordföranden Laila Ljungblad. Efter agendans godkännande tog PRO-toner från Dalby ton. 5 sångare, 4 damer och 1 herre under ledning av en ackompanjatör på dragspel med diverse inslag av olika sounds under framförandet som var proffsigt, trevligt och lättsamt. En del av sångerna följer här: Dom glada vandrarna, Schlagermedley,Två små röda rosor, Lyckobringaren, Det är vi ändå, Skoma- kare Anton, Då börjar livets vår, Att älska i vårens tid, Sång till friheten, Tant Idas äldrevisa
Efter 30 min tog PRO-toner paus för att vila rösterna och komma tillbaka senare i programmet efter kaffepaus med ytterligare 30 min. Mellan varven upptogs förhandlingar:
Fest-dansinbjudningar, (Se under INBJUDNINGAR) Resor, (GÖTAKANAL 24-26 juni, några platser kvar.) Medlemsinformation angående DISTRIKTSBOULE 10 JULI.
Nationaldagen 6 juni. ( Välkomna att deltaga i tåget tillsammans med andra SPF-MEDLEMMAR.) Enkät,(resultat) Meddelanden från distriktsstyrelsen.
Övrigt: Vård värd samverkan-Konferens i Frostavallen. Resemässa i Malmö.
Efter Lotteridragning med Mai, Gull-Britt och Laila som utropare följde nationalsången som avslutning. Tack från Laila till de närvarande med uppmaning:-Ut och njut av fortsatt strålande väder.
Dansinbjudningar
PRO Onslunda-Spjutstorp inbjuder till korvgrillning Bäckavallen Spjutstorp måndag 11aug.
Kl.16-21. Medtag dricka. Sven-Åke spelar. Pris 100 kr.
Anmälan senast 1 aug. till Kent Eklund: 0417- 30342
SPF Sjöbo inbjuder till höstfest fredag 17 oktober kl.16-21. Pris 225 kr.
Anmälan till Gunnel Andersson senast 12 okt. 0417-20267 f.v.b. till Stig-Allan Svensson 0416- 51 11 62
Hanna-Karin Persson
Sekreterare

Malmö Brandkårs Vårgala 2014 i Malmö den 27 april.
Ett trettiotal SPF:are från Tomelilla och Smedstorp åkte med Hagestads Touring till ovanstående konsert. Solisterna var Elisa, Åsa Fång, Alexander Lycke samt De tre tenorerna.
Dirigent var Russell Harris. Programvärd Marianne Mörck. Bland de framförda musikstyckena var det tre st av Björn och Benny. En del italienska och spanska operastycken framfördes bland annat av De tre tenorerna. En allsköns blandning av klassiskt och nytt.
Innan Operahuset togs i besittning avåts en god middag på restaurang Wega på Malmöhus. Det var fläskfilé med grönpepparsås och grönsaker. Allt väl tillagat. Det hela avslutades med kaffe och en god kaka därtill.
Alla SPF:arna var rörande överens om att dagen varit lyckad och att vårgalan uppfyllde till råge alla förväntningarna.
Nästa gala är julkonserten i Malmö Arena den 20 december. Vi ska försöka arrangera en resa dit. Information om denna kommer i så fall senare.
Vid datorn
Christer R.

SPF Klubb 67 Tomelilla hade månadsmöte den 24 april i Teaterhallen.
Ca 60 personer var närvarande. Mötet öppnades av ordförande Laila Ljungblad som hälsade välkommen. Efter agendans godkännande var det dags för Hemrex att informera om sin verksamhet. Hemrex står för att göra vardagen enklare. Entreprenör Lars Larsson startade företaget 2011 som nu har ca 80 anställda. Glädje skapar glädje genom bra arbetstillfällen för arbetssökande. Personalen spridd i hela sydöstra Skåne står för olika yrkeskompetens inom tjänster som t.ex. Hemservice/Städ, Hantverk/Bygg,
Fönsterputs, Trädgårdsservice, Barnpassning, Läx-/Ämneshjälp m.fl.
Birgitta Wallin ingår i Seniorservice som ger hjälp till 65-åringar och äldre. Kunden bestämmer vad som ska göras. Hemrex försöker så långt som möjligt bistå kunden med samma serviceperson vid olika besök. Genom Rut- och Rotavdrag betalar kunden halva kostnaden som redan finns på fakturan vid betalning. Rotavdrag innebär att kunden står för fastigheten. Hantverkare utför något som har med
fastigheten att göra.
Rutavdrag: Kunden uppger sitt personnummer. Sysslor man annars själv utför i hemmet kan Hemrex bistå med. Hemrex kan också vara ledsagare på boende för brukare.
Efter kaffepaus underhöll 67-sångarna med Kent Persson som sångledare och Ann-Marie Olsson som ackompanjatör. Några av sångerna som sjöngs var: Alla, alla kan vi sjunga (SPF-körens signaturmelodi), Skogsblomman, Sjung och le, Tulpaner från Amsterdam, Mosippan och En liten fågel. Allsång med publiken avslutade den fina repertoaren.
Ordföranden fortsatte med medlems- och distriktsinformation, Tomelilla järnväg 150 år 2015 och val till Europaparlamentet.
Efter lottdragning med Anna-Greta , Mai och Kent påminde Hanna-Karin om Bouleträning
måndagar kl.14.00 på Odenplan.
Laila tackade alla medverkande som bidragit till trevlig samvaro.
Nationalsången sjöngs till sist.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare

SPF Klubb 67 Tomelilla hade månadsmöte den 27 mars i Teaterhallen.
Mötet öppnades av ordföranden Laila Ljungblad som hälsade 50-talet medlemmar välkomna.
Därefter underhöll Stefan Johansson med "Skrönor och annat strunt". Berättelser och gamla visor. Det senare ackompanjerat på gitarr. Ett litet underfundigt program som lockade till skratt.
Därefter följde kaffepaus varefter det förrättades fyllnadsval till posterna som suppleant i Pensionärsrådet och suppleant till Distriktsstämman. Valen utföll till att Bertil Berndt valdes till Pensionärsrådet och Kjell Nilsson till distriktsstämman. Kaffe med goda bullar förtärdes innan det
sedan var dags för medlemsinformation som följdes av frågesport.
Mötet avslutades först med dragning i lotterierna och sedan sjöngs nationalsången.
Chras

SPF Gullvivan Brösarp firade 50 år den 14 mars 2014
Ordf. Laila Ljungblad och sekr. Hanna-Karin Persson var med och uppvaktade med en penninggåva.
Festen var något utöver det vanliga med en 3-rätters meny på Backakrogen i Brösarp. Underhållning
med Skånska Mannar som bjöd på en fantastisk mångfald inom musikens värld med bl.a. opera men även
lite salongsbuskis. Bland de inbjudna gästerna fanns distriktsordförande Gunnar Bengtsson med fru.
En trevlig eftermiddag med många tal och en strålande skön Elisabeth Håkansson som ordförande.
Laila Ljungbla
d

SPF Klubb 67 Tomelilla höll årsmöte i Teaterhallen den 27 februari.
Ordförande Laila Ljungblad hälsade 80 medlemmar välkomna.
Parentation hölls för 6 medlemmar som avlidit under 2013. Färs & Frosta Sparbank informerade genom sparbankschef Kent Sandberg om samgående av Kristianstad Sparbank med namn 1826 och Sparbanken Öresund tillsammans med Färs & Frosta Sparbank som bildar Sparbanken Skåne med 38 kontor
och 300 000 kunder. Färs & Frosta sponsrar stora projekt särskilt till skolelever, idrottsföreningar och andra föreningar.
Emily Hagstedt från Fastighetsbyrån presenterade Sveriges största mäklarföretag med 1500 anställda och även störst på Österlen. Husägare som vill informeras om fastighetsmarknaden erbjuds olika paket: Värdebevakaren, Prisbevakaren och Steget-före-paketet.
Malin Nilsson från försäkringsbolaget Tre Kronor, ett dotterbolag till Folksam gav råd kring Våra försäkringar som innehåller olika trygghet t.ex. Hemförsäkring Plus täcker allt. Bilförsäkring Plus är en billig försäkring om det händer något, 2500 kr i självrisk.
Ett stort tack framfördes av Laila Ljungblad innan kaffepaus till Färs & Frosta för god information, inträdes- och förtäringskostnad för medlemmarna samt vinstlott för en del.
Årsmötet öppnas av Magnus Björkman som inbjudits som gästordförande av Valberedningen.
Till sekreterare väljs Hanna-Karin Persson. Efter förhandlingar följer val av styrelse- och funktionärer 2014-2015 genom förslag från valberedningen: Ordförande Laila Ljungblad. Övriga styrelseledamöter: Hanna-Karin Persson, Gunnel Andersson, Maj-Britt Stridh,
Bertil Berndt. Ersättare i styrelsen: Fyllnadsval.
Avtackning av Anna-Greta Andersson som utsågs som hedersmedlem efter mångårigt och förtjänstfullt arbete. Följande förtroendevalda som lämnar sina uppdrag i föreningen avtackades: Kent Persson, Lars Carlstedt, Christer Rasmusson, Ebba Nilsson, Ewy Hansson, Tage Andersson, Lilian Johansson, Margareta Persson.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare

SPF Klubb 67 Tomelilla hade månadsmöte den 30 januari i Teaterhallen.
Mötet öppnades av ordföranden Laila Ljungblad som hälsade 45 medlemmar och två representanter från Länsförsäkringar välkomna.
Efter agendans godkännande informerade Anders Håkansson som jobbar i skadeförebyggande syfte. En markant ökning av brott från 1960-talet framöver orsakas till stor del av tillgången på narkotika.
Inbrottslarm och/eller ordentliga lås är att tänka på som boende. Stöldbegärliga saker ska ej förvaras på vind eller i källare. I villor sker inbrott enligt statistiken vanligast kl.15-17. Tjuven tar sig gärna in på baksidan av huset. Över- eller bottenvåningen i hyreshus ger bäst spelrum för tjuven.
Brandvarnare, brandsläckare (6 kg pulversläckare) är att föredra och brandfilt. En timer för att förhindra eldsvåda på t.ex. spisen är en billig investering.
Genom grannsamverkan kan man hjälpas åt att hålla koll på varandras hem. Läs papperet "Grannar mot brott" som handlar om att skapa osäkerhet för tjuven. Särskild remsa för "Viltolyckor" ska finnas i bilen och användas om någon viltolycka inträffar.
Pauline Bergstrand arbetar med försäljning och rådgivning. Genom olika utökade försäkringar kan man känna större trygghet. Hemförsäkring, Olycksfallsförsäkring 60+ kan nämnas.
Tack till Länsförsäkringar för god information, lotterivinster, inträde och förtäring.
Efter kaffepaus informerade Hanna-Karin Persson om påbörjad kamratcirkel och övriga aktiviteter. Medlemsinformation genom ordföranden som hänvisade till Skånetrafikens Hemsida angående "jojo"-kortet. Man hoppas kunna genomföra Mattcurling med SPF, PRO och Parken såvida någon bidragsgivare finns till förfogande.
Laila informerade vidare om kommande program, danser och resor.
Lotteridragning följde innan avslutningen.
Nationalsången sjöngs till sist.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare