SPF Seniorerna Klubb 67 Tomelilla hade årets sista sammankomst onsdag 12 dec. på Byavången.
Ordförande Lars Carlstedt hälsade ca 70 medlemmar välkomna. Efter Säkerhetsgenomgång vidtog Medlemsinfo angående cykelleder på Torget och gator där trottoarer i stor utsträckning används som cykelbanor. I Pensio- närsrådet har cykelleder av nuvarande slag förberetts till förändring med Gata & Park-ansvarig. Lars Carlstedt har tecknat samarbetsavtal med Ystad Tand & Implantat Center. Resa, hotell och Rostocks Julmarknad var vällyckad. Tack till Resegruppen. Lucia och fem välsjungande tärnor gjorde sitt intåg med Sankta Luciasången, versläsning, Så mörk är natten, Sång om fred på jorden, När mörker och kyla ligger kring vårt hus bl.a. Efter utsökt Jullandgång, kaffe och mandelmussla med grädde och sylt var det dags för Distriktsordförande Peter Lindgren att berätta kring ämnet:-Min tid som diplomat. Peter Lindgren berättade om olika händelser från gångna år: - Min tid som diplomat. Att åka runt och tjänstgöra som sändebud i olika delar av världen med olika kultur, lagar och förordningar kräver sin man. Flexibilitet och mod måste vara en inbyggd faktor för att kunna bemöta olika länders människosyn. Stor undersökning från Säpo föregicks för att klara av vistelser i kommmu- nistländer som ofta jobbade tillsammans mot inkräktare. Finns omständigheter som gör att svenskarna har en annan syn på omvärlden än t.ex. araber. I Rumänien ville diktatorn hävda sitt maktbegär genom att få större områden och tvingade människor att rasera sina gårdar och hem. Peter Lindgren berättade även om olika manifestationer som var helt motsägelsefulla och annorlunda än svenskens uttrycksform för handläggning. Tack Peter för intressanta om än skrämmande händelser under din tid som diplomat.
Övriga frågor stod på tur bl.a. annons inför årsmötet i YA lördag 8 dec. Årsmötet äger rum torsdag 21 februari kl. 14.00 i Teaterhallen Folkets Park. Påminnelse i YA "Det händer" 21 febr.
Hemsidan hade 1222 besök under nov. månad.
Glöm ej att söka Bostadstillägg om du är berättigad. Ring Pensionsmyndigheten som skickar papper för ansökan. Vid behov av hjälp kontakta Monica Norén som står till tjänst.
Lotteridragning med många och fina vinster. I samband med Avslutningen riktade Mia Göransson ett tack till ordförande och styrelse. Ordförande kontrade med tack och God Jul innan Nationalsången sjöngs.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare


Rostock julmarknad 5-6 december 2018
5-6 december var vi sex medlemmar i SPF Tomelilla som, tillsammans med föreningarna i Brösarp, Kivik och Simrishamn, åkte till julmarknaden i Rostock. Ulf Hansson från Kiviks Taxi var, som vanligt i dessa gemensamma sammanhang, chaufför och reseorganisatör.
Vi blev upphämtade kl 06.30 och med ytterligare tre stopp på vägen ner till Gedser och färjan till Rostock, var vi i god tid vid färjan och kunde vid 13-tiden köra av först av alla i Rostock. Därefter var det en kort färd till Penta Hotell som Ulf bokat. Hotellet låg ett stenkast från julmarknaden och var ett alldeles utmärkt hotell. In- nan vi kunde checka in på rummen hann vi med en första sväng bland marknadsstånden.
Julmarknaden i Rostock är spridd över i stort sett hela staden och efter incheckningen på hotellet betade vi av ytterligare ett antal gator och intog också varm choklad med rom vilket värmde gott.
Kl 19 serverades middag på hotellets restaurang och det blev ett besök i baren också innan sömnen knackade på axeln. Hotellet var lugnt och tyst.
Efter frukost på torsdag morgon hade Ulf ordnat en guidad tur som var obligatorisk för de som ville! Guiden var tyska men talade utmärkt svenska och vi fick verkligen en fin redovisning av Rostocks historia och av intressanta byggnader och platser. En återkommande detalj i historien för Rostock var teglet som användes till byggnaderna. Det var inga snabbyggen det handlade om på medeltiden då en tegelsten tog ungefär tre månader att tillverka! Rostock blev Hansa-stad vilket fick betydelse för välmåendet i staden. De allra rikaste visade gärna detta genom att använda svartfärgade tegelstenar i bygget av sina hus. Ett exempel på det kunde vi se i det hus som nu är stadens bibliotek. Just det huset klarade sig också oskadat under bombningarna under andra världs- kriget.
Guiden kunde också relatera till sina egna och familjens upplevelser av Östtyskland innan återföreningen. Hon berättade att hon och en kamrat tog sig till västsidan efter murens fall och helt plötsligt kunde välja mellan minst 20 olika glassorter i glasskiosken. På östsidan fanns det bara högst 5 olika sorter. Hon och kamraten beställde därför direkt en glass var med 10 olika kulor! Ett sorts perspektiv på vår historia.
Hon tog oss också till Maria-kyrkan som är den största kyrkan i Rostock. Kyrkan klarade sig mirakulöst från skador under bombningarna. Inne i kyrkan fanns något som vi alla blev fascinerade av. Det var ett astronomiskt urverk där man bl.a. kan se tid för soluppgången varje dag, vilken namnsdag (tysk) det är, stjärntecknen och vilket år och dag. I mitten av urverket finns två händer som pekar på antalet timmar med dagsljus respektive mörker under den aktuella dagen. Allt handskrivet och verket som nu sitter uppe dras upp manuellt varje dag och löper från 2018 till 2150. Det tidigare urverket, som nu stod bredvid, gällde från 1885 till 2017.
Efter den intressanta stadsvandringen kunde vi checka ut och sedan utforska om vi hade råkat missa något på marknaden. För vår del blev det inhandling av lite julklappar och sedan intog vi en halv meter bratwurst respektive crepes och glühwein till lunch. Kl 14.30 var det sedan dags för avfärd mot färjan och Bordershop där det blev en del inhandlat……
Kl 17 avgick färjan tillbaka till Gedser. Efter ett kaffestopp i bussen strax innan Köpenhamn kunde Ulf släppa av oss vid Lidl ca kl 22.30 efter en mycket trevlig 2-dagarsutflykt till Rostock. Vi som var med var Lars Carlstedt och Inga-Britt Larsson, Bernt och Inger Kellgren samt Gunnar och Lill Sallstedt.
/Gunnar SallstedtTorsdag 22 november hade SPF Seniorerna Klubb 67 Tomelilla månadsmöte i Lavendelsalen på Byavångshemmet.
Ordförande Lars Carlstedt hälsade ca 70 personer välkomna inklusive nya medlemmar. Därefter genomgång av säkerhet och hörselhjälpmedel. Föredragningslista och protokolljusterare godkändes. Dags för dagens pro- gram:-Bankens roll för oss äldre.
Programmet presenterades av Privatmarknadschef Caroline Olsson från Sparbanken Syd. Denna bank från 1827 är självständig bank i Sverige med 160 anställda på 8 kontor. I Malmö finns ett digitalt kontor. Kl. 10.00-12.00 finns kontanthantering med begränsat uttag för kunder. Banken behöver vid större belopp förstå syftet med insättningen. Självbetjäningstjänster: Bankkort Visa med kompletterande reseförsäkring och avbeställnings- skydd utan extra kostnad. Visa Betal-Kreditkort, bra när man är utomlands. Internetbanken-följa bilderna, Sparbanksgiro-kommer att fortsätta. Swish-anslut via Internetbanken, Mobilbanken-anslut via Internetbanken. Bank-ID på fil eller mobilt giltigt ett år-får ha samma kod i fortsättningen men måste uppdateras. Man ska aldrig besvara samtal från någon som uppmanar till att uppge sitt Bank-ID.
Framtidsfullmakt. Någon som man litar på hjälper till med ekonomin-upphör när man avlider. Vanlig fullmakt räcker ej i sådant fall som t.ex. vid fastighetsförsäljning om ägaren är i uselt skick och ej klarar av avyttringen av fastigheten. Framtidsfullmakt behöver förvaras i bankfack. Stort tack till Caroline Olsson som åskådliggjort och berättat om olika banktjänster som står till förfogande samt tack till Sparbanken Syd som bekostade för- täringen. Kaffe och god smörgås med tillägg av Astas goda pepparkakor smakade bra.
Fortsättning med Medlemsinfo: Sång, Mobila hjälpmedel, Aktiviteter för Herrar. Teckningslista för anmälan.
Annons inför årsmötet 2019 i samband med ev. avsägelser för styrelsemedlemmar, övriga föreningsfunktionärer och ev. motioner kommer i YA under Föreningsmeddelande en lördag under december. Påminnelse under "Det händer" den dag årsmötet äger rum.
"Vi fyra" bestående av: Roland med gitarr, Kerstin på dragspel, Amelie och Tore sång jämte de förstnämnda. En trevlig inledning blev en hyllningssång till Lill Sallstedt som fyllde 65 år denna dag. Därefter följde vackra välkända melodier bl.a. Tänk om en ros kunde tala, En sång en gång för länge längesen, En och annan rolig historia. Roberts spelande på Minimunspel imponerade. Sänd mig ett minne av vår kärlek, Kerstins dragspels- solo med Roberts gitarrkomp. Som avslutning hyllades Kjell Nilsson med sång p g a födelsedag 21 november. Tack för fin sång och musik.
Lotteridragning följde med många priser.
Nästa möte onsdag 12 december med Lucia firas i lavendelsalen på Byavången kl.14.00. SPF:s distriktsordförande Peter Lindgren:-Min tid som diplomat.
Nationalsången avslutade mötet samt tack från Lars Carlstedt.
Hanna-Karin Persson
SekreterareÖrtofta Sockerbruk och Eslövs leksaksmuseum 21 november 2018
Den 21 november var SPF Tomelilla på utfärd till Örtofta sockerbruk och Leksaksmuseet i Eslöv. Kiviks Taxi och Ulf Hansson körde och vi var 27 av 30 anmälda som klev på bussen. Tre hade fått förhinder pga. feber respektive ischias.
Vi hade god tid på oss och kom till Örtofta på utsatt tid. Där blev vi mötta av Bengt Nilsson som skulle vara vår guide. Han har arbetat hela sitt yrkesverksamma liv på Örtofta och provat på det mesta. Nu som pensionär tar han emot grupper och guidar på bruket.
Av Bengt fick vi en mycket bra beskrivning av hur det går till att göra socker av betor. Det var såväl ett historiskt perspektiv som dagsaktuella fakta om betodling och sockerproduktion. Örtofta är det enda existerande sockerbruket nu i Skåne. Inom koncernen Nordic Sugar, som Örtofta är en del av, finns också en raffinaderianläggning i Arlöv. Den ska dock flyttas till Örtofta. Fram till 1907 fanns det många mindre sockerbruk men det året bildades Svenska Sockerfabriksaktiebolaget, SSA, genom att 21 råsockerbruk och 10 raffinaderier slogs samman. En drivande kraft bakom detta var Carl Tranchell.
Efter denna genomgång fick vi bege oss ut i fabriken och vidare till sockermuseet som finns där. Där fanns sockerpaket av alla sorter från förr och nu, sockertoppar, sockerskrin (sådana man högg sockertopparna i!) och mycket annat förknippat med sockerproduktionen. Vid museet finns också ett stort bildarkiv. Även själva betodlingen har en avdelning vid museet. På vägen tillbaka till lunchen passerade vi transportbanden som transporterade de uppskivade betorna för fortsatt bearbetning. I den delen av processen såg "sockret" mindre aptitligt ut! Av betan går det att använda 100 procent till en rad olika produkter och det blir inga restprodukter.
Lunch serverades i personalmatsalen och var riktig husman med kåldolmar, lingon, sås och potatis. Efter lunchen fick vi en kort rundtur med bussen på området där lastbilarna levererar betor. Under kampanjtiden som är från ungefär mitten av september till en bit in i januari levereras nära 2 miljoner ton betor till Örtofta via ca 600 lass dagligen. Det var en rejäl "bunke" med betor som Ulf fick köra runt med bussen på området!
Bengt tackade för sig och vi honom.
Sedan bar det av till Eslöv och, för många av oss, en oanad upplevelse. Leksaksmuseet i Eslöv är något alldeles unikt. Det går inte att beskriva i bara några ord, det måste besökas och upplevas! 89-årige grundaren Stig Sundberg fanns på plats och berättade livfullt om både sin samling och om sin tid som tillverkare av bl.a. arbetskläder. Hans son Håkan, som driver och äger museet tillsammans med sin far, tog emot och gav en kort bakgrund till museet. Det var 2011 som samlingen av leksaker iordningställdes till museum och öppnades för allmänheten, och det skedde i samband med Eslövs 100-årsjubileum. Samlandet har nu pågått i över 70 år och Håkans två barn är också involverade i museet. 2016 utsågs Stig Sundberg till årets Hedersmedborgare i Eslöv tack vare sin entusiasm för att visa upp sin samling.
I två våningsplan står hyllkilometer med modellbilar, tennsoldater, dockor (t.ex. Barbie i originalförpackningar), dockskåp, lok och vagnar till modelljärnväg (bl.a. Märklin och Fleischman), en hel legovärld, militära modeller (båtar, flygplan, stridsvagnar m.m.), plastfigurer (som cowboys och indianer) och mycket mer. Mitt i alltihop kliver man in i en modelljärnvägsvärld på ca 300 kvadratmeter! Hur många gånger man än besöker detta kulturarv kommer man att hitta något nytt som man inte sett tidigare! Vi som inte hade varit där tidigare hade svårt att ta in detta. Det är en fantastisk livsgärning tre generationer Sundberg fortfarande skapar. Så åk och besök leksaksmuseet i Eslöv!
En härlig avslutning på en trevlig och upplevelserik dag blev det och innan hemfärden påbörjades serverade Ulf kaffe och kanelsnäcka till kaffetörstiga resenärer. Under hemfärden kunde Lars Carlstedt ge deltagarna lite kunskap om slaget vid Borst, det blodigaste slaget i Färs härads historia. Det utkämpades 1644 mellan en skånsk bondehär (Skåne var danskt) och den svenska armén vid Borstabäcken mellan Harlösa och Övedskloster.
/Gunnar Sallstedt


HUSEBY JULMARKNAD 5 NOVEMBER 2018
Den 15 november reste SPF Tomelilla tillsammans med fyra övriga föreningar på Österlen till Huseby Julmark- nad. Kiviks Taxi och Ulf Hansson skulle köra men han fick i stället köra eskort med kungen och Italiens premi- ärminister som besökte Lund den 15 november. Ulf hade dock ordnat med en fullgod ersättare i form av Sune från Henriks Resor och alla var nöjda med hans körning. Från Tomelilla var vi 8 st.
Vi åkte först ut i de småländska skogarna och allt längre in på till synes allt smalare vägar. Men då dök sjön Möckeln upp och så helt plötsligt stod där Möckelsnäs Herrgård i all sin prakt. Herrgården ligger naturskönt vid sjön och används bl.a. som konferensanläggning. Det var ingen dålig plats att förlägga en konferens på. Där ser- verades vi en utmärkt lunch.
När lunchen var avklarad hade vi ungefär en halvtimme kvar till Huseby. Husebyskandalen på 50-talet är ju ganska känd och dåvarande ägaren Florence Stephens blev barskrapad genom sin stora kärlek till det svenska kungahuset!
Nu genomförs det som sägs vara södra Sveriges största julmarknad på godset. Det var ljust när vi kom fram men vid avfärd tillbaka fick vi uppleva ljussättningen runt om på träd och byggnader som var väldigt vackert. På marknaden fanns det mesta i småländsk ost, korv, marmelad, glögg och hantverk av alla slag. Ingen gick nog tomhänt därifrån och att det behövdes ca 3 timmar för att ta sig runt var det ingen tvekan om.
När vi så småningom drog oss tillbaka till bussen stod Sune redo med kaffe och kanelbullar. På hemvägen un- derhöll Bernt Kellgren hela bussen med historier om både det ena och andra som han ju tycks ha ett aldrig si- nande lager av. Vi blev avsläppta sist omkring kl 20.45 efter en mycket lyckad och trevlig utfärd.
/Gunnar Sallstedt


SPF Seniorerna Klubb 67 Tomelilla hade månadsmöte i Lavendelsalen på Byavången torsdagen 18 oktober.
Ordförande Lars Carlstedt hälsade ca 70 medlemmar välkomna. Efter säkerhetsgenomgång och väl valda ord om ett unikt nytt hörselhjälpmedel som finns på plats vid våra möten var det dags för dagens gäst: Professor Ola Ohlsson att tala kring ämnet: - Varför fattas det alltid pengar inom sjukvården? Ola Ohlsson läkare inom Intern medicin. Numera åker han runt i hela landet och inspekterar specialistutbildning. Multisjuka äldre åsidosättes ofta i sitt omhändertagande p g a olika åkommor. Läkarna i sin tur har olika utbildningar och faller mellan stolarna. Primärvården fungerar ej i nuläget - finns inga läkare. Hyrläkare inte alltid bästa lösningen. Sverige har lägst vårdplatser i hela Europa. Hjärtintensiven fanns ej tidigare, 30% dog. Idag 4% tack vare kranskärls- operationer. Ingen övre åldersgräns idag för operation såvida inte t.ex. lungor är försvagade. Kärlkramp kan behandlas på effektiva behandlingssätt. Strokevården har förbättrats i hög grad - viktigt komma i tid. Malignt melanom som kan börja med en liten prick för att sedan utvecklas explosionsartat och sprida metastaser i hela kroppen. Utvecklingen till det bättre att bota cancersjukdomar är avsevärd. Läkemedel som ordineras i allt för stor utsträckning är inte alltid det bästa för patienten. Alkohol och rökning är ett allvarligt problem som över- konsumeras bland både män och kvinnor. Långa avstånd mellan olika lasarett gällande operation och eftervård av patienter är ett gissel. Stort tack till Ola Ohlsson för en högst uppskattad föreläsning.
Efter kaffe och smörgås informerade Gunnar Sallstedt som ingår i Resegruppen för Klubb 67 om kommande resor: Torsdag 15 nov. Smålandsjul på Huseby (Platser kvar.) Fredag 15 febr. 2019. Arlövsrevyn, anmälan fr. o. m. 18 okt. Tis. 28 maj, Nordvästra Skåne, dagsresa. Månadsslutet juli-aug. Bohuslän. Ons. 11 sept. Karlskrona, utflykt därifrån. Nämnda resor är reserverade för medlemmar som tillhör SPF-föreningar på Österlen i samver-
kan med Kiviks Taxi. Dagsresa för endast Klubb 67 Tomelilla ons. 21 nov. till Örtofta Sockerbruk och Leksaksmuseet i Eslöv. Mer info finns på SPF Klubb 67:s Hemsida: www.spf-klubb67-tomelilla.se. Info finns även i SPF-pärmen på Biblioteket respektive Byavången.
Lars Carlstedt påminde om Tomelilla marknad tors.25 okt. Kommunpolitikens beslut sker 26 nov. Beslut om Kommunfullmäktige- och Kommunstyrelseordförande sker i dec. Efter lotteridragningar och tack från ordförande sjöngs nationalsången.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare


SPF Kyrksöndag firades tillsammans med Tomelillabygdens församling 7 oktober i Församlingshemmet.
Ca 45 personer var närvarande. Kyrkoherde Susanna Adner hälsade välkomna och ringde in gudstjänsten genom att låta pendeln via handrörelser slå mot mässingsklockan på väggen. Gosskören under ledning av Kantor Håkan Olsson på flygel inledde med sången: -Med en kärlek finner jag varje andetag. Psalm 96:- Öppna mig för din kärlek. Överlåtelsebön innan kören sjöng: -Gloria, gloria. Kyrkoherdens predikotext handlade om: Tro och kraft. Tryde kyrka firar 150 år 2018. År 1868 hjälptes alla åt att bygga kyrkan som var färdig efter 6 mån. Kyrkan rymmer 450 personer. Kyrkoherden läste ur Första Moseboken. Noa inför olika sorters djur i arken. Psalm 769: 1,2- Gud i dina händer. Att lyssna och tro, byggstenar till kraft. Ordet var liv som blev begynnelsen till allt. Psalm 214: - Lär mig att bedja av hjärtat. Gosskören: - Tack för min tro. Unisont lästes Herrens bön. Psalm: 7- Lova Herren, sol och måne sjöngs därefter. Barnkören avslutade: - Vi är blommor. Vice ordförande Monica Norén Klubb 67 tackade inte minst Gosskören och bjöd till bords där eftermiddagskaffe och kakor väntade.
Hanna-Karin Persson
SekreterareProtokoll Månadsmöte Klubb 67 2018 09 27 på Byavången
Närvarande: ca 65 personer
1. Mötets öppnande - Välkommen
Ordförande Lars Carlstedt öppnade mötet och hälsade välkommen.
2. Säkerheten
Lars gick igenom Säkerheten för deltagarna.
3. Hörhjälpmedel, maillista, infomaterial
Hörhjälpmedel s.k. portabel hörslinga till stor hjälp vid möten i större sammanhang.
Maillistan saknar fortfarande namn.
Utdelning av infomaterial och teckningslista angående inbjudan från SPF Vitsippan
Smedstorp fredag 19 oktober kl.17.00 sker efter mötets slut.
4. Protokolljusterare
Anita Lundgren valdes att justera protokollet.
5. Kaffe och smörgås
6. Info Resor
Tack till Resegruppen för välplanerade resor som uppskattats av deltagarna.
Önskemål om resa till Örtofta sockerbruk under kampanjen.
Besök på Reningsverket.
7. Inbjudan till ålagille av SPF Vitsippan Smedstorp fredag 19 oktober kl.17.00
Teckningslista enligt info.
8. Kyrksöndag 7 oktober kl.14.00 i Församlingshemmet
Medverkande Kyrkoherde Susanna Adner och Kantor Håkan Olsson med Gosskör.
P.S. Medhjälpare från Styrelsen inför eftermiddagskaffet samlas kl.12.00.
OBS! Ändrad tidpunkt. D.S.
9. Övriga frågor
A Tidningen Senioren uteblir hos vissa medlemmar. Ta kontakt med Maj-Britt Stridh,
Medlemsansvarig.
B Medlemsavgiften måste betalas för att få Senioren som utges med 9 nr/ år.
C Försäkringsskyddet hör också ihop med betald medlemsavgift.
D NTF-reflexer är färskvaror som ska bytas ut. Reflexvästar ingår ej som färskvaror.
E Programkommittén består av Monica Norén och Inga Persson från Styrelsen.
Kerstin Eriksson och Roland Olsson ingår som medlemmar. Ytterligare 2 medlemmar är
önskvärda i Programkommittén.
F Bidragsinformation 35 kr/medlem i nuläget mot utlovade 50 kr/medlem betalas ut.
Ny blankett för bidragssökande håller på att utformas.
G Större lokal i vissa sammanhang behövs. Ännu har kommunen ej lyckats finna någon.
H Influensaspruta På Vårdcentralen startar vaccinationen 1 november.
I Bilder från SPF-träffar Vissa medlemmar får ej fram bilderna. Vår Webmaster
Christer Rasmusson förklarar:-På mobilen och s.k. Paddan kan du ej få fram dessa bilder.
J Pensionärsrådet Lars Carlstedt lämnar ordförandeposten inför nästa pensionärsrådsmöte
som Leif Norlín PRO övertar enligt överenskommelse. Istället blir Lars ledamot och
Philip Olsson som är ordförande i SPF Gullvivan Brösarp blir vice ordförande.
10. Musikquiz
Iréne Mårtensson, dragspel och Bernt Kellgren, informatör genomför Tore Lundqvists quiz med publiken med den äran.
11. Lotteridragning med inger Kellgren, Iréne Mårtensson och Lars Carlstedt som utropare.
12. Nästa möte
Torsdag 18 oktober år Professor emeritus Ola Olsson dagens gäst:-Varför fattas det alltid pengar inom sjukvården?
Avslutning
Hanna-Karin Persson
Sekreterare


Tisdagen 11 september var det dags för Klubb 67:s Mat-och vinresa på Österlen.
22 resenärer stod beredda på Lidl:s parkering omkring kl.08.00 för avfärd med privatbilar och samåkning. Första anhalten var Grafmans Goda i Järrestad. Gården är belägen en bit utanför samhället. Besöket började med ca 30 min guidning efter att deltagarna klätt fötterna i skyddande plasthättor för att få vistas i livsme- delsbutiken. Innan avfärd fanns tillfälle att shoppa goda produkter som vi fått smakprov på och som tillverkats av ren råvara som enbart var kryddade utan annan tillsats.
Hungern som gjorde sig påmind skulle snart stillas i samband med nästa besök på Nordic Sea Vinery, "Vineriet" i Simrishamn. Först gällde påklädnad av rockar i refexfärg innan guidning vidtog som började med en 10 min lång film kring företaget och druvornas väg från växtställe utomlands till vineriets mottagande. Guidningen fortsatte bland ofantliga cisterner för druvornas råsaft och maskiner som används vid vintillverkningen. Efter ca 1 tim var det dags att gå till vineriets matsal där vi serverades sallad, bröd och kokt lax som smakade väldigt bra.
Sista anhalten av vår resa var besöket på Vilhelmsdals Gårdsmejeri i Tommarp. Utan vägvisning skulle det ej vara lätt att hitta gården. Efter en stunds guidning för besökarna ute på gården fick vi kika in genom fönstret där tillverkningen av olika mejeriprodukter äger rum. Därefter förde guiden oss in i ett större rum där vi fick avsmaka god ekologisk must och ostbitar. Efter ca 1 tim fick vi köpa olika sorters ost och must med oss hem från butiken. Summering av våra besök och olika intryck under dagen gav en tillfredsställande nöjdhetskänsla. Vårt mottagande på de olika ställena ger vi gott betyg genom att få veta fakta blandat med humoristiska inslag. Stort tack till researrangörerna! Anita & Sverker Lundgren och Lill & Gunnar Sallstedt.
Hanna-Karin Persson
SekreterareSPF Seniorerna Klubb 67 Tomelilla hade månadsmöte torsdag 30 augusti på Byavången.
Ordförande Lars Carlstedt gladdes åt att hälsa ca 100 deltagare välkomna.
Siv Olsson tekniker presenterade ett ljudutjämningssystem som egentligen är ett skolhjälpmedel men passar även in på andra åldersgrupper med hörselproblem.
Dags för underhållning av Blandfärs som med liv och lust fångade publiken. Gruppen bestod av 2 kvinnor och 4 män. Instrumenten som trakterades var: gitarr, mandolin, dragspel, såg, fiol, trummor och sång som även publiken deltog i. Repertoaren var mångfaldig. Kan nämnas : ett Sven-Ingvars medley, Regniga natt där såget kom till sin rätt med övriga instrument. Vals ombord (Evert Taube), Skånska mannar, Han har öppnat pärle- porten.
Efter kaffepaus underhöll Blandfärs en stund till. Info av Resegruppen genom Gunnar Sallstedt. Förestående resor: tisdag 11 september Mat- och vinresa, söndag 14 oktober Singin’in the rain, torsdag 15 november Jul på Huseby (Småland), onsdag 5 december – torsdag 6 december Julmarknad i Rostock, 2 dagars-resa. OBS! Program för resorna finns på Hemsidan eller i Pärmarna.
Info av ordförande: SPF:s Vårfest 10 maj 2019 i Gislövs Stjärna. Boule på Odenplan måndagar kl. 14.00. Skyddsrumskarta på nätet under MSB. Skyddsrumskarta för Tomelillas del är på gång. Ungdomsgäng med förstörelselust är under bevakning. En programkommitté står högt på önskelistan. Kurs i Hjärt-och Lungräddning sker framöver. Underhållning med jazzens pärlor: Ekdala Hot Four tisdag18 september kl. 17.00 i Medborgarhuset Smedstorp som arrangeras av SPF Vitsippan.
Innan avslutning och tack från Lars Carlstedt blev det dragning på lotterierna. Nationalsången sjöngs till sist.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare


Bornholmsresan tisdag 21 aug. med SPF Österlenkretsen
Tidigt på morgonen skedde uppsamling på olika orter av Kiviks Taxi med Ulf som chaufför.
Första stoppet skedde i Ystads hamn inför överfarten till Solskensön. Leonora Christina tog oss över till Rönne på 1 tim.20min.
Vår danska guide Katja mötte upp vid framkomsten. Resan kallas Sydtur. Södra delen av ön är ganska flack med fina sandstränder. Under 1200-1300-talet fanns mycket fisk. Rönne största staden har 14000 inv. Hela Bornholm har 39000 inv. Många yngre studerar i Köpenhamn eller andra städer i världen. Under andra världskriget besattes ön av ryska- och tyska soldater. Efter 1945 blev Bornholm fritt. Slaktbranschen en stor produktion i Rönne. Svenskarna hjälpte öborna med nystart av bebyggelse. Finns ett stort skogsområde Almindingen med enorma sandstensbrott och många sorters träd bl.a. ek och björk. I Ekkodalen ekade våra rop från klipporna. Denna sprickdal är 12km och en naturlig formation. Bisonoxar importerades. Öster om Rönne ligger Svaneke. På vägen dit passerade vi gamla vackra vattenkvarnar från 1605. Svaneke har bryggerier med 35 sorters öl som ej saluförs på en gång. Får räcka med 12-15 sorter åt gången. Ett speciellt vattentorn byggdes, fanns ej vatten så sent som 1952. Numera står tornet som prydnad. Katja vår guide anser att Svaneke är vackraste "byn" på ön. I Svaneke strosade vi runt på egen hand kring torget en stund innan vi åkte ner till fina fiskehamnens välrenommerade fiskrestaurang och rökeri för att sedan styra kosan mot Gudhjem för lunch som väntade på restaurang Bröddan. Cykelvägar är populära på Bornholm. Längs havsvägen till Gudhjem kan man skåda Christiansö och Fredriksö som är något mindre. 100 personer bor på Christiansö. Efter en "dejlig dansk frokostbuffé" lämnade vi Gudhjem öns vackraste "by" med 700 inv. med sina stora fikonträd och många rökerier. Under första- och andra världskriget fanns 130 rökerier på ön. Numera bara 8 rökerier kvar med verksamhet april-okt. 4 rundkyrkor på ön. Österlars rundkyrka är störst och Nyker är minst men arkitektoniskt
vackrast. Bornholmerröd är vanligt på husen. Torkan under sommaren har satt sina spår av sämre skörd även på Bornholm. Högskoleträdgården från 1886 med välskötta trädgårdsanläggningar och Krämarhuset som innehåller vackra ting av konsthantverk var storslaget. Industrier: t.ex. maskinindustrin som samarbetar med hotellen genom tillverkning av maskiner som används vid dukframställning, fiskindustrin som samarbetar med Mac Donalds, sten- cement-och lerindustrin och turismen. Ett stort tack till vår guide, Ulf och resegruppen för en givande dag.
SPF Österlenkretsen gm. Hanna-Karin Persson Klubb 67 TomelillaSPF Klubb 67 Tomelilla, SPF Pilevallen Borrby och SPF Vitsippan Smedstorp anordnade sommardans i Bäckavallen Spjutstorp fredagen 3 augusti.
Det varma sommarvädret kvarstod dock med inslag av någon fläktande vind. Ett 50-tal pensionärer fanns på plats. Ordförande Lars Carlstedt hälsade välkomna. En del andra måste p g a värmen stanna hemma för att sköta om sin hälsa. Lars Lindström stod för fin dansmusik. I pausen togs fikakorgen fram. Som överraskning bjöds de närvarande på god tårta som överlämnats av en "Grön gubbe" vid namn Anders Larsson. Anders är ordförande för Centerpartiet i Tomelilla kommun och ville så klart slå ett slag för 9 september , valdagen. Höstens val är extra viktigt så glöm därför ej att rösta. I pausen skedde också dragning på lotterierna. Under samkvämet som pågick kl.16.00-20.00 rådde god stämning. Lars Carlstedt från Klubb 67 och Malte Andersson från Pilevallen tackade publik och musiker för en trevlig tillställning.
Hanna-Karin Persson
SekreterareMinnesanteckningar vid sammankomst i Väladalens koloni 2018 05 31
Deltagare: ca 70 st
Ordförande Lars Carlstedt hälsade välkomna till en upprepad solig majdag med fläktande vindar som inslag i värmen. Tore Lundqvist hade satt ihop frågorna till tipsrundan. Deltagarna vandrade runt och besvarade frågor- na efter bästa förmåga. Lättare och svårare efter olika tycken. Vid mål fanns en utslagsfråga angående antal makaroner som fanns i burken. Nu var det dags att gå till grillen och inhandla korv med bröd à 20 kr/st. Därefter togs medhavd fikakorg fram.
Tore som tog hand om lapparna till tipsrundan meddelade rätta svar och prisbelönade Birgit Åkesson med 9 rätt och som gissat närmast rätt antal makaroner i burken. Kent Persson och Birgit Hansson var också med bland vinnarna av tipsrundan.
Lars släppte fram "Resegruppen" genom Gunnar Sallstedt och Anita Lundgren. Gunnar informerade om 3 föres- tående resor i samarbete med Kiviks Taxi och som även är öppna för en del SPF-föreningar på Österlen. 12 augusti: Fredriksdalsteatern med bl.a. Eva Rydberg i "Fars lilla tös". 21 augusti: Södra Bornholm. 14 oktober: Singin' in the rain på Kristianstads teater. Anita fortsatte informera. 11 september: En liten mat- och vinrunda som 1-dagstur med egen bil. Läs info om resorna på SPF:s Hemsida, www.spf-klubb67-tomelilla.se eller läs info om resorna i pärmarna på Biblioteket eller Byavångshemmet.
Angående Ystads Tand & Implantat Center är avtalet klart. 15% i tandvårdsrabatt men ingen rabatt på tandmaterial för SPF-medlemmar. Medlemskort med namnunderskrift medtages vid besöket.
Skånetrafiken som vår ordförande fortsätter sin kamp mot bättre villkor med resor för pensionärer angående service inom vissa tidsramar och zoner under lågtrafiktid.
Nationaldagen, 6 juni samlas så många som möjligt kl.11.30 vid Kommunhuset inför avtågande till Torget. Höstens programblad klart till Sommarmarknaden 19 juli.
Bäckavallen 3 augusti, läs nuvarande programblad.
Ordförande tackar för en trevlig eftermiddag och önskar: - Glad sommar!
Hanna-Karin Persson
SekreterareKlubb 67 hade månadsmöte 26 april på Byavångshemmet.
Ordförande Lars Carlstedt hälsade ca 65 deltagare välkomna. Sång och musik av Ricard Persson stod som programpunkt. Ricard spelade på keyboard och sjöng välkända låtar tillsammans med publiken. Han varvade låtarna med en och annan rolig historia. Resegruppen informerade genom Anita Lundgren om kommande Föreningsresor: Fredriksdalsteatern söndag 12/8, Södra Bornholm tisdag 21/8 och Singin' in the rain 14/10. Läs info i SPF-pärmen el. på SPF Klubb 67:s Hemsida. (Aktiviteter) En dagstur med egna bilar för endast Klubb 67 meddelas senare. Lars Carlstedt gav medlemsinfo kring Tandhälsan som handlar om Ystads Tand & och Implantat Center angående 15% rabatt utöver rabatten på Försäkringskassans 3%. Ordförande ska först teckna ett avtal innan beslutet äger rum. Budskapet med Skånetrafiken går trögt gällande bättre service för invånarna under lågtrafiktid. Grillning 31 maj i Väladalens koloni. Läs ert programblad. Höstprogrammet klart till Sommarmarknaden 19 juli. Start Boule och Promenader läs under "Det händer" i YA. Lotteridragningar och tack från ordförande innan nationalsången avslutade mötet.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare

17 april gjorde SPF Seniorerna Klubb 67 Tomelilla en nostalgiresa med Resegruppen och Kiviks Taxi som arrangörer.
Första anhalten var Osby med Brios leksaksmuseum, Lekoseum. Genom en sakkunnig och intressant volontär fick vi lyssna till kulturhistoria kring Lekoseums uppbyggnad innan deltagarna tog del av allt som finns att bes- kåda av olika ting genom tiderna.
Nästa resmål var Älmhult i Småland med det nya IKEA-muséet. En sakkunnig guide tog oss med på en tidsresa från början med Ingvar Kamprad som grundare av första IKEA-varuhuset 1958. Ingvar började sin utveckling av idéer redan tidigare på gården hemma i Agunnaryd. Porträttet i muséet av grundaren är uppbyggt av bilder på IKEA-medarbetare världen över. IKEA-visionen: "Att skapa en bättre vardag för de många människorna" består av fem grundelement: hållbarhet, lågt pris, form, funktion, kvalitét. Se fina bilder från respektive museibesök genom att gå in på www.spf-klubb67-tomelilla.se (Fotogalleri)
Hanna-Karin Persson
Sekreterare


Klubb 67 hade månadsmöte 26 april på Byavångshemmet.
Ordförande Lars Carlstedt hälsade ca 65 deltagare välkomna. Sång och musik av Ricard Persson stod som programpunkt. Ricard spelade på keyboard och sjöng välkända låtar tillsammans med publiken. Han varvade låtarna med en och annan rolig historia. Resegruppen informerade genom Anita Lundgren om kommande Föreningsresor: Fredriksdalsteatern söndag 12/8, Södra Bornholm tisdag 21/8 och Singin' in the rain 14/10. Läs info
i SPF-pärmen el. på SPF Klubb 67:s Hemsida. (Aktiviteter) En dagstur med egna bilar för endast Klubb 67 meddelas senare. Lars Carlstedt gav medlemsinfo kring Tandhälsan som handlar om Ystads Tand & och Implantat Center angående 15% rabatt utöver rabatten på Försäkringskassans 3%. Ordförande ska först teckna ett avtal innan beslutet äger rum. Budskapet med Skånetrafiken går trögt gällande bättre service för invånarna under lågtrafiktid. Grillning 31 maj i Väladalens koloni. Läs ert programblad. Höstprogrammet klart till Sommarmarknaden 19 juli. Start Boule och Promenader läs under "Det händer" i YA. Lotteridragningar och tack från ordförande innan nationalsången avslutade mötet.
Hanna-Karin Persson
SekreterareSPF Seniorerna Klubb 67 Tomelilla hade årsmöte på Byavångshemmet torsdag 22 februari. Vice ordförande Monica Norén hälsade 86 personer välkomna. Vår ordförande Lars Carlstedt hade drabbats av svår influensa och måste tyvärr stanna hemma.
Årsmötet inleddes med parentation för 11medlemmar som lämnat oss under 2017.
Lars Yngve hälsades välkommen att berätta om sitt författarskap. Bygdemålsförfattaren Lars Yngve föddes i Hagestad på Österlen. Berättelser bl.a. om hans skånska kultfigur Nils-Ude skriven på Österlendialekt som är underhållande och humoristiska. Lars Yngve är även samhällskritiker och debattör. Hans Bokförlag är döpt till Håll truten. Debuterade som författare 2009 och har givit ut Kossijissenamn, Halleda m.fl. böcker och tidskrifter.
Dags för kaffepaus med god räksmörgås. Iréne Mårtensson, dragspel och Ulrica Cinthio, fiol underhöll en stund med fin musik.
Vice ordförande upplyste om inbjudan från Kiviks SPF till samkväm fredag 2 mars kl.17.00 - 22.00. Måltid med dans 250 kr. Inbjudan från SPF Gullvivan Brösarp. Vårfest 4 maj kl.17.00 - 23.00 i Folkets Park Tomelilla. Programblad till förfogande för den som önskade.
Distriktsordförande Peter Lindgren välkomnades att leda årsmötet. I styrelsen ingår Lars Carlstedt som ord- förande. Övriga styrelseledamöter är Monica Norén, Hanna-Karin Persson, Maj-Britt Stridh, Inga Persson, Gunnel Andersson, (adjungerad tills vidare) Inger Kellgren, Irene Mårtensson. Avsägelse från Kent Persson. Styrelsen gör fyllnadsval. Revisorer: Birgitta Malmborg och Ann-Marie Johannesson.
Kent Persson avtackades med varma ord av Monica Norén för allt arbete han bistått föreningen med framför allt som researrangör.
Lotteridragningar stod på tur innan nationalsången och tack från Monica Norén avslutade mötet.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare


SPF Seniorerna Klubb 67 Tomelilla hade månadsmöte 22 mars på Byavångshemmet.
Ordförande Lars Carlstedt hälsade 75 deltagare välkomna. Gunilla Ehrnborn och Annika Ivarsson underhöll med ett urval välkända sånger som framfördes med 1- eller 2 stämmor och keyboard som ackompanjemang. Reper- toaren hämtades från bl.a. musik av Björn & Benny. T.ex. Duvemålahagen, Fernando, Thank you for the music. Danne Stråhed: Där vallmoblomman står, lisa nilsson: Var é du min vän? m.fl. vackert framförda sånger. I sam- band med kaffe, god ägg & baconmacka och kaka fick publiken skriva ner önskemål inför höstens program. Presentation av en efterlängtad resegrupp: Gunnar- och Lill Sallstedt, Sverker- och Anita Lundgren. Gunnar Sallstedt presenterade resorna i korthet som är ett samarbete med Kiviks Taxi. Nostalgiresan 17 april har plats för 9 st till. Resorna finns på Hemsidan och i Pärmarna. Kortare dagsturer till närområden kommer även att ske med privatbilar.
Info av ordförande om Skånetrafiken=Färdtjänst. Finns 3 olika system för kunden beroende på olika behov av rättigheter. Kundens handläggare ska rapportera till Skånetrafiken vad som gäller. Viktigt att göra en reklama- tion om inte behovet tillgodoses. Sjukresor beviljas av läkare eller vårdinrättning.
Påminnelse om Vårfesten 4 maj med SPF Gullvivan Brösarp som värd i Tomelilla Folkets Park, Intim. Genomgång av olika telefon nr. till Myndigheter. OBS! Avlyssna vad operatören säger.
Bernt Kellgren gav info om vissa trafikbestämmelser: Ändring av besiktningsperiod fr.o.m. 2018 05 20. Europahjälmen är enbart godkänd fr.o.m. 2017 12 01.
Tips: Använd reflex, använd blinkers i god tid, medtag reservnyckel vid bilkörning.
Lotteridragningar innan nationalsången och tack från Lars Carlstedt.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare