SPF Seniorerna Klubb 67 Tomelilla hade månadsmöte torsdag 25 april på Byavångshemmet.
Ordförande Lars Carlstedt hälsade ca 60 deltagare välkomna. Säkerhetsgenomgång skedde i vanlig ordning: Nödutgångar-Hjärtstartare-Toaletter-Foto. Lars förklarade vikten av SMS-listan och dess syfte: Ett sätt att få ut snabb info till dem som anslutit sig när snabba förändringar behöver meddelas till medlemmarna. Styrelsen deltar för närvarande i utbildning av mobila kunskaper som senare även övriga medlemmar frivilligt får ta del av. Vår IT-ansvarige styrelsemedlem Kjell Persson leder oss som kunnig pedagog.
Patrik Nilsson, Trubadur- Sångare stod för dagens underhållning. Patrik fick publiken med sig från första stund när han stämde in med "Sommar, sommar och sol. På olika sätt visades genom sångerna upp Patriks syn på kärlek som t .ex.-Kärlek till vårt landskap (Österlenvisan) - Kärlek med förhinder (Jag går omkring bland blom- morna på ängen) - Överbliven kärlek (Ensam igen). Dessa olika kärleksteman genomfördes ur Patriks repertoar och publiken fick även önska låtar som hade med kärlek och romantik att göra. Efter kaffepaus fortsatte Patrik med sin njutbara och roande underhållning ännu en stund.
Fortsättning av medlemsinfo. Månadssammankomsten 23 maj är förlagd till Fyledalen vid Tegelbruket. Avfärd med samåkning från Lidls parkering kl.13.30. Lars banar väg för övriga bilar. Grillning, tipsrunda, plockning av Ramslök i mindre mängd, fågelskådning som ex.
Resegruppen genom Anita Lundgren presenterade resor som är på gång. Tisdag 28 maj Nordvästra Skåne: "Bland järnvägar och operasångerskor på Bjärehalvön".Pris 730 kr. Sista anmälningsdag 26 april. Söndag 4 augusti Fredriksdalsteatern: "Var god dröj" Pris: 650 kr. Tidigast anmälan 1 april. Sista anmälningsdag 24 juni. 11-15 augusti, 5-dagarsresa till Bohuslän med Oslo. Pris: 6600 kr vid minst 30 personer. Tidigast anmälan 1 mars. Sista anmälningsdag 30 juni. Söndag 20 oktober Kristianstad Teater, middag innan föreställningen "Guys and dolls".Pris: 800 kr. Anmälan från 1 maj. Sista anmälningsdag 15 augusti. Läs vidare på Klubb 67:s Hemsida under Resor.
Lokalfrågan inför hösten våndas bl.a. Klubb 67:s medlemmar inför. Protestlistan lästes upp av Monica Norén. Efter att de närvarande tagit del av skrivelsen fylldes listan snabbt av namnunderskrifter. Efter lotteridragningar följde nationalsången och tack från ordförande.
Hanna-Karin Persson
SekreterareHönsalottas Luffarmuseum 16 april 2019
Den 16 april 2019 var SPF Tomelilla på utfärd till Hönsalottas Luffarmuseum i Boda glasbruk (som orten faktiskt heter). Kiviks Taxi och Ulf Hansson körde och vi var 32 förväntansfulla deltagare som klev på bussen. En medlem i SPF Tomelilla hade tipsat om besöksmålet.
Efter kaffestopp i Sölvesborg anlände vi till Hönsalotta ca 11.15. Där möttes vi av vår värd "Snacke-Per" som äger och driver museet. Han heter egentligen Göran Johansson och är journalist med ett mycket stort intresse för svensk luffarhistoria. Och så kan han snacka och munhuggas!
Göran började med att ge oss en beskrivning av glasblåsningens historia i Sverige. Den började på 1500-talet på ön Älgö i Stockholms skärgård där landets första glasbruk startade. Ganska snart flyttades dock verksamheten in till Stockholm. Så småningom etablerades glasbruk även i Småland och som mest fanns det 88 glasbruk i "glasriket". Nu finns det tre aktiva bruk kvar men ett av de mest kända som finns kvar, Orrefors, har sin till- verkning förlagd utanför Sverige. De andra två är Kosta och Skrufv (om jag minns rätt).
Göran berättade också för oss vad en "fyllehund", ett "fyllesvin" och en "fyllefågel" är. Fyllehunden och fyllesvinet var övningsobjekt för nybörjarna. Fyllefågeln var en färggrann papegojliknande fågel som användes för att testa olika färgsättningar i glaset. Hittar men en äldre fyllefågel kan den vara värd några tusenlappar.
Efter glasets historia blev vi serverade en god luffarbuffé bestående av olika rätter som en luffare kunde tänkas ha ätit. Det var köttbullar, kroppkakor, skinkstek med svampsås, potatisgratäng, sill, omelett och isterband. Det smakade mycket bra. Innan maten fick vi lite underhållning av Hans på sång och gitarr. Efter lunchen kunde vi gå runt och titta allt det som Göran samlat ihop om de svenska luffarna. Under luffarperioden från ca 1880-tal till slutet på 50-talet fanns det ca 20 000 luffare. En av dem kallades för "Björnjägaren" och honom visade det sig att vår ordförande Lars Carlstedt har en personlig relation till som Göran Johansson blev mycket intresserade av. Så "Snacke-Per" dyker nog upp i Tomelilla framöver!
Utöver luffarutställningen innehåller museet några olika rum för ca 700 väckarklockor, ett stort antal äggkoppar och en mängd olika änglar. Bland dessa kan man också se dragspelet som användes i någon av versionerna av "Rasmus på Luffen"
Till kaffe och ostkaka blev det mer underhållning av Hans med bl.a. "Luffarvisa", som skrevs av författaren och visdiktaren Martin Nilsson 1926. Sven-Ingvars gjorde i sin tidiga karriär en version av den. Göran berättade sedan om den svenska luffarhistorien med inslag av en och annan mer eller mindre sann historia också. Luffarslöjd har vi nog sett allihop men det kallas för "trådtjack". Polisen fick gripa lösdrivare som gick omkring och tiggde. Då var det någon som kom på att tillverka olika föremål av ståltråd som de sålde under sina vandringar. På det viset kunde de visa upp att de hade en inkomst och inte tiggde och undvek på det sättet at bli gripna. Tjack är romani och kan betyda både att sälja och köpa. Flera av de saker Göran visade var mycket sinnrika. Göran avslutade med att läsa det testamente som luffaren Abraham Sylvan lämnade efter sig i en svart anteckningsbok. Där testamenterade han "glädjen" till alla de små barnen, "kärleken" till alla ungdomar, "visdomen" till alla som hunnit en bit i livet och slutligen "alla minnen" till oss som är på ålderns höst. Det var väldigt tänkvärt och fint skrivet av Abraham.
Många av luffarna målade också tavlor som de sålde för en billig penning. Andra var t.ex. skickliga skärslipare. Ofta tog luffaren arbete på någon gård men det varade sällan länge. På en av bilderna från resan finns de olika tecken som luffarna ristade in i dörrkarmar eller på andra ställen för att signalera till andra hur folket var på gården och hur man blev mottagen.
Besöket på Hönsalottas Luffarmuseum blev mycket underhållande och roligt. "Snacke-Per" lockade oss till många skratt. Hans ambition att beskriva luffarnas historia är hög och hans första bok i en trilogi om luffarna har precis kommit ut. Det var väl värt ett besök. Som en liten bonus passerade vi Orranäs Bruk glasbruk, Det ligger vid Orrefors Park, dvs. det gamla glasbruket Orrefors. Orranäs Bruk startade 2017 den första glashyttan på väldigt länge i Sverige som nu är i drift och vi fick möjlighet att se glasblåsarens skickliga hantverk innan vi satte oss i bussen för hemfärd. Det blev lite senare än planerat men det verkade ingen misstycka om. Vi tackar Ulf och Kiviks Taxi för en trevlig och underhållande dagsfärd.
/Gunnar SallstedtSPF Seniorerna Klubb 67 Tomelilla hade månadsmöte torsdag 28 mars i Lavendelsalen på Byavången.
Ordförande Lars Carlstedt hälsade ca 65 personer välkomna. Efter genomgång av Säkerhetsåtgärder var det dags för dagens programpunkt: "Anhörigstöd och Demensteamet"
Maria Jansson på Byavångshemmet är anhörigkonsulent och samordnare inom anhörigstöd som ger stöd, vård och omsorg. I Sverige finns 1,3 milj. anhöriga som tillhör olika anhöriggrupper t.ex. anhöriggrupp för miss- brukare, grupp till funktionsnedsatta, grupp till drabbade av psykisk ohälsa, anhöriggrupp för dementa. Vid enskilda samtal sker aldrig dokumentation, endast minnesanteckningar. I Tomelilla kommun finns 2 Silvia- systrar.I demensteamet ingår en demenssjuksköterska och en Silviasyster som genom telefonsamtal eller hem- besök kan ge råd och stöd till hur du och din anhörig lättare kan fungera i det vardagliga livet. Demensteamet utbildar och handleder personal som arbetar inom vård och omsorg. Välkommen att kontakta oss om du som närstående känner att läget förändrats för din anhörige t. ex. genom minnesförändringar, uttryckssätt, orien- teringssvårigheter i när- och fjärrmiljö, svårigheter att utföra praktiska sysslor, genomgått personlighets- förändring. Finns dagverksamhet på Nybogatan 14 för personer med demenssjukdom som ger social samvaro och hjälp till att kunna fungera så självständigt som möjligt i vardagen. Dagverksamheten ger också möjlighet för närstående att få egen tid att förfoga över.
Efter uppskattat framförande smakade det bra med kaffe och god smörgås. Lars Carlstedt fortsatte med med- lemsfrågor rörande vår förening i förhållande till vårt förbund med bl.a. medlemsinbetalning och utebliven Seniortidning.
Vår Webmaster Christer Rasmusson har haft bekymmer med försök att lägga in en länk på vår förenings hem- sida hos förbundet som länkar till vår egen hemsida.
Vår ordförande samlar nya medlemmar i mindre grupper för att bättre lära känna varandra och bolla med idéer. Resegruppen genom Gunnar Sallstedt presenterade förestående enskilda resa för SPF Klubb 67 och SPF Vitsip- pan Smedstorp tisdag 16 april till Hönsalottas luffarmuseum. Läs på Hemsidan.
Söndag 4 Fredriksdalsteatern: " Var god dröj" 11-15 augusti resa till Bohuslän med Oslo gemensam för SPF Österlenkretsen.
Vårfesten arrangeras av SPF S:t Olof fredag 10 maj kl.17.00-22.00 i Tomelilla Folkets Park, Intim. Listan indra- ges 25 april efter månadsmötet. SPF Pilevallen Borrby inbjuder Klubb 67 till en dagsresa onsdag 15 maj. Färden går till Bosjökloster och därefter Trumpetarbostället i Billinge.
Dags för lotteridragning med vinstutdelning.
Nästa månadsmöte torsdag 25 april kl. 14.00 kommer trubadur Patrik Nilsson och underhåller i Lavendelsalen på Byavången.
Nationalsången och tack från ordförande Lars Carlstedt avslutade mötet.
Hanna-Karin Persson
SekreterareSPF Seniorerna Klubb 67 Tomelilla hade årsmöte torsdag 21 februari i Teaterhallen Folkets Park.
Ordförande Lars Carlstedt öppnade årsmötet och hälsade ca 85 personer välkomna. Efter säkerhetsgenomgång hölls parentation för 9 medlemmar som lämnat oss under 2018. Vice ordförande Monica Norén ledde den hög- tidliga ceremonin tillsammans med kantor Håkan Olsson som ackompanjerade på keyboard till Härlig är jorden som sjöngs unisont. Monica läste dikt och Håkan föll in och varvade med dämpad musik. Därefter ljuständning med namnuppläsning. Till sist sjöngs : Gå din väg, gå dig till mötes.
Lars Carlstedt presenterade dagens gäster: kommunchef Britt-Marie Börjesson, kommunstyrelseordförande Per- Martin Svensson och kommunfullmäktigeordförande Christer Yrjas. Ämnet: - Hur ser framtiden ut för Tomelilla Kommun? inleddes av Britt-Marie Börjesson. Bostadsrätter byggs för fullt. Siktet inställt på 14 000 invånare om några år. Infrastruktur med förändrad utveckling ligger i tiden. Sker mycket inom kommunikation och marknadsföring. Kommunen har utvecklat Tomelilla och Österlen som varumärke. Digital utveckling handlar om digital utrustning som inte ersätter människan. Finns t.ex. en digital läkemedelsrobot, finns även en ro- botsmätare som talar om matdags. Inom äldreomsorgen finns i Sverige lägre behov av att flytta hemifrån till särskilt boende genom hemtjänst och vård av funktionsnedsatta. Barn och ungdom vill förflytta sig genom studier och utbildning men senare återvända till sin kommun. Per-Martin Svensson fyllde på med info angå- ende budgeten som inventeras för att ta reda på vad som ska prioriteras för att driva kommunen framåt: Barn och ungdom genom skolan, vård och omsorg, kollektivtrafiken och vägnätet. Kommunalskatten är basen för utveckling. Tryggheten med polis och allmänna ansvaret för människor. Christer Yrjas ordförande i famil- jenämnden inflikade: -Ungdomar är olika och behöver olika typ av studie- och yrkesvägledning. Stort tack till kommunens representanter. Kaffepaus innan årsmötesförhandlingar. Christer Yrjas var utsedd som gästord- förande. Efter väl förrättade förhandlingar skedde avtackning av förtroendevalda: Inger Kellgren och Sverker Lundgren. Lars Carlstedt omvald ordförande tackade för förtroendet och framförde kort några ärenden till delta- garna: digital utbildning från ruta 1, social verksamhet, en större möteslokal, (Läs och bevaka i "Det händer"). Grillning i Fyledalen, (Läs program). Vårfest 10 maj i Intim Folkets Park.(Läs Hemsidan). Innan lotteridragnin- gar med fina vinster tog Monica Norén till orda och tackade varmt vår ordförande Lars för allt han gör för Klubb 67 och överlämnade en bukett blommor. Till sist sjöngs nationalsången.
Hanna-Karin Persson
Sekreterare